Na tento věnec jsem zadělala jen tolik těsta, abych ho pak mohla upéct v remosce – mám tu menší, Original.
Věnec je lehounký a velmi voňavý.
Suroviny:
125 g tvarohu z kostky
(tuhého, vaničkový je velice řídký)
100 g vody
lžíce oleje
lžička cukru
lžička soli
60 g uzeného bůčku nebo libové anglické slaniny
260-270 g hladké mouky
12 g čerstvého droždí
Postup:
libový bůček nebo anglickou pokrájíme na kostičky a rozpustíme je na pánvi. Kromě „škvarečků“ bude na pánvi necelá lžíce tuku – všechno to stěrkou dobře vyškrábneme do těsta. Pokud by naše anglická byla tučnější a pustila tuku více, vynecháme pak už tu udávanou lžíci oleje.
Všechny suroviny, včetně prochladlého obsahu pánve dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, pokud je třeba, lehce přitom podsypneme moukou. Rozdělíme na dva kusy a z každého vyválíme 25-30 cm dlouhý pramen, smotneme je dohromady a spojíme do věnce. Takto nachystané těsto dáme do vymazané remosky nakynout.
Vykynuté potřeme vejcem, posypeme semínky a upečeme (asi 30-35 minut).
Dobry den, jedna se o susene nebo cerstve drozdi?
Jak dlouho vam kyne pak v remosce pred finalnim pecenim? Na kolik stupnu by se mel pect v troube?
A jeste mne napadlo, jestli by to slo udelat bez drozdi, s rozkvasem? Tech 260g jako rozkvas?
Omlouvam se za tolik dotazu, jsem zacatecnice. Dekuji
Dobrý den, jde o čerstvé droždí, z kostky. V remosce před pečením kyne dtéměř do zdvojnásobení objemu – časové údaje jsou nepřesné, každý máme doma jinak teplo.
S rozkvasem – to myslíte jak, s žitným kváskem?
Dobry den, dekuji za odpoved.
Ano, myslela jsem misto drozdi pouzit zitny kvasek a s nim udelat ten 260g rozkvas.
V receptu je ale všeho všudy 260 g mouky – rozkva byste udělala z cca 30 % této mouky, tzn. z 75-80 g mouky. Zbytek byste přidala až k vykvašenému rozkvasu, při zadělávání těsta.
Aha, dekuji za vysvetleni.