Na tento věnec jsem zadělala jen tolik těsta, abych ho pak mohla upéct v remosce – mám tu menší, Original.
Věnec je lehounký a velmi voňavý.

Suroviny:

125 g tvarohu z kostky
(tuhého, vaničkový je velice řídký)
100 g vody
lžíce oleje
lžička cukru
lžička soli
60 g uzeného bůčku nebo libové anglické slaniny
260-270 g hladké mouky
12 g čerstvého droždí

Tvarohový pletenec se slaninou

-zdobený semínky a slaninovými škvarečky-

Postup:

libový bůček nebo anglickou pokrájíme na kostičky a rozpustíme je na pánvi. Kromě „škvarečků“ bude na pánvi necelá lžíce tuku – všechno to stěrkou dobře vyškrábneme do těsta. Pokud by naše anglická byla tučnější a pustila tuku více, vynecháme pak už tu udávanou lžíci oleje.
Všechny suroviny, včetně prochladlého obsahu pánve dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, pokud je třeba, lehce přitom podsypneme moukou. Rozdělíme na dva kusy a z každého vyválíme 25-30 cm dlouhý pramen, smotneme je dohromady a spojíme do věnce. Takto nachystané těsto dáme do vymazané remosky nakynout.
Vykynuté potřeme vejcem, posypeme semínky a upečeme (asi 30-35 minut).