Tvarovaný světlý chleba
Nejen jazykem, ale i očima jíme. Možná jste si už všimli, že když pečivo vytvarujete jinak, často se zdá, že snad i jinak chutná.
Zkuste si s těstem pohrát – tohle se rádo poddá, je velmi poslušné a ochotně přijímá tvary, které mu dáte. Chleby z něj jsou lehoučké a hodně okaté.

SUROVINY:

Rozkvas:
30 g kvasu
150 g vody
100 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky

Dále do těsta:
150 g vody
100 g hladké mouky T650
250 g pšeničné mouky
(nebo celých 350 g pšeničné chlebové mouky)
– 30-40 minut autolýza

Poté vmíchat:
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli (10 g)
10-20 g vody

 

Tvarovaný světlý chleba

 

 

POSTUP:

Suroviny na rozkvas dobře promícháme a v teple místnosti necháme vykvasit – trvá to přibližně 10-12 hodin.

K rozkvasu přidáme zbytek vody a mouky, promísíme a 30-40 minut necháme odpočinout – proběhne autolýza, mouka zbobtná a lepková struktura se pak lépe vyvíjí.

K odpočinuté směsi přidáme kmín, sůl a lžíci – dvě vody a uhněteme těsto. V míse ho zakryjeme a necháme rozkynout – než zvětší objem asi o 50%. Pak těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, prohněteme, rozdělíme na 2 díly a z každého uděláme bulku – budoucí malý chlebík.

Přibližně třetinu bulky rozválíme na pomoučněném stole do velkého „jazyka“ – z něj pak ometeme mouku, plochu podél okraje potřeme vodou a jazyk přehneme přes zbytek bulky – na fotce je to vidět.

 

 

Takto nachystaný chlebík uložíme na plech na pečící fólii vzhůru nohama a celý plech s oběma bochníčky pak vložíme kynout do velikého igelitového pytle, který kynoucímu těstu pomůže udržet teplo a vlhko.

Vykynuté chleby opatrně otočíme zpět, můžeme je poprášit moukou nebo přes šablonu poprášit kakaem a dáme je upéct do rozehřáté trouby s plechem na dně, kam po vsazení chlebů chrstneme 100-150 ml horké vody. Při 220-230°C pečeme 30-35 minut.

Pokud vyválený „jazyk“ podélně rozříznete na 3 plátky a ty zapletete, můžete pak přes chleba – bulku přehnout pletený cůpek a tak chleba upéct.

Tvarovaný světlý chleba

5 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den,

    nejprve bych Vám ráda poděkovala za krásné stránky i knížky. Peču podle Vašich receptů moc ráda nejen chleby.
    U toho bych potřebovala radu. Udělala jsem dva malé bochníčky, dle popisu tady. Jeden s copánkem a jeden s jazýčkem. Ale obojí se mi po nakynuti ztratilo. Takže žádná prasklina, jen jemné náznaky u copu.

    Čím to může být? Myslíte, že jsem nechala moc nakynout?

    Děkuji.

    • Dobrý den, Veroniko,
      napadá mě buď opravdu zbytečně dlouhé kynutí, nebo nedostatečné pomoučení. Tak, jak se při tvarování chlebů snažím nezapracovávat do nich další mouku navíc, tady je to opačně. Ten jazýček, copánek, cokoliv ozdobného je třeba vyválet v mouce. Mrkněte se na tohle video – pečou chleba sice z jiné mouky, ale důležité hlavně je od cca poloviny, kdy tvarují copánek. Snad Vám to pomůže.
      http://techno.boulangerie.free.fr/09-ReussirLeCAP/03-lesFormesEnVideo/24.LeTresse.html
      A moc Vám děkuji za krásnou pochvalu!
      Iva

  • Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, jestli je nutné dávat přímo mouku T650?

    • Už to vím 🙂 . Viděla jsem název mouka, tak jsem se hned zeptala a až potom jsem si v receptu všimla, že se dá dát i pšeničná chlebová.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.