Tvarovaný světlý chleba
Nejen jazykem, ale i očima jíme. Možná jste si už všimli, že když pečivo vytvarujete jinak, často se zdá, že snad i jinak chutná.
Zkuste si s těstem pohrát – tohle se rádo poddá, je velmi poslušné a ochotně přijímá tvary, které mu dáte. Chleby z něj jsou lehoučké a hodně okaté.

SUROVINY:

Rozkvas:
30 g kvasu
150 g vody
100 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky

Dále do těsta:
150 g vody
100 g hladké mouky T650
250 g pšeničné mouky
(nebo celých 350 g pšeničné chlebové mouky)
– 30-40 minut autolýza

Poté vmíchat:
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli (10 g)
10-20 g vody

 

Tvarovaný světlý chleba

 

 

POSTUP:

Suroviny na rozkvas dobře promícháme a v teple místnosti necháme vykvasit – trvá to přibližně 10-12 hodin.

K rozkvasu přidáme zbytek vody a mouky, promísíme a 30-40 minut necháme odpočinout – proběhne autolýza, mouka zbobtná a lepková struktura se pak lépe vyvíjí.

K odpočinuté směsi přidáme kmín, sůl a lžíci – dvě vody a uhněteme těsto. V míse ho zakryjeme a necháme rozkynout – než zvětší objem asi o 50%. Pak těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, prohněteme, rozdělíme na 2 díly a z každého uděláme bulku – budoucí malý chlebík.

Přibližně třetinu bulky rozválíme na pomoučněném stole do velkého „jazyka“ – z něj pak ometeme mouku, plochu podél okraje potřeme vodou a jazyk přehneme přes zbytek bulky – na fotce je to vidět.

 

 

Takto nachystaný chlebík uložíme na plech na pečící fólii vzhůru nohama a celý plech s oběma bochníčky pak vložíme kynout do velikého igelitového pytle, který kynoucímu těstu pomůže udržet teplo a vlhko.

Vykynuté chleby opatrně otočíme zpět, můžeme je poprášit moukou nebo přes šablonu poprášit kakaem a dáme je upéct do rozehřáté trouby s plechem na dně, kam po vsazení chlebů chrstneme 100-150 ml horké vody. Při 220-230°C pečeme 30-35 minut.

Pokud vyválený „jazyk“ podélně rozříznete na 3 plátky a ty zapletete, můžete pak přes chleba – bulku přehnout pletený cůpek a tak chleba upéct.

Tvarovaný světlý chleba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.