Tzatziky jsem poprvé ochutnala až v Řecku a hned si ho zamilovala. Nejen, že jsem si domů dovezla originál koření i s receptem, ale hlavně – během léta si ho děláváme opravdu často a chutná celé naší široké rodině.

 

Suroviny:

500 g jogurtu řeckého typu
1-2 stroužky česneku
2-4 lžičky olivového oleje
směs koření na tzatziky (k dostání v supermarketech)
půl salátové okurky
trocha soli, popř. bílého pepře

 

Postup:

nemáme-li jogurt řeckého typu, dáme přes noc vykapat přes utěrku v cedníku obyčejný hustý bílý jogurt – syrovátku, která z něj vykape můžeme přidat místo části vody do těsta nebo z ní udělat třeba slané tyčky nebo Sluníčkový chleba.
Okurku nastrouháme na hrubších nudličkách, můžeme mírně posolit a necháme ji vypotit.
Zatím rozmícháme jogurt, koření, rozetřený česnek, olej a pepř. Přidáme dobře vymačkanou okurku, promícháme, pokud je třeba, ještě dosolíme a kdo má rád kyselejší, přidá lžičku balzamikového octa.
Uložíme do chladna, naleží se.

Podáváme dobře vychlazené k masu, zelenině, my ho třeba máme rádi třeba jen tak, s rohlíkem.