Valašské frgále

Recept na frgále mi dala sestra, a já jsem si ho malinko doupravila. Určitě to není ten echt pravý frgál, který koupíte kdekoliv na valašsku nebo ve stáncích na poutích a trzích, ale je opravdu výborný a stojí za vyzkoušení.

Suroviny:

500 g polohrubé mouky
500 g hladké mouky
400 ml vody
180 g cukrutvarohova nadivka do koláčů
4 žloutky
špetka soli
250 g másla
60 g droždí

Náplň:
2 tvarohy (500 g)
2 vejce
4 lžíce cukru
2 vanilkové cukry
1-2 lžíce Creme Olé na zahuštění

 

Postup:

toto těsto je řidší, proto jsem ho dělala robotem, ale můžete vyzkoušet i v pečce – pouze doporučuji nechat v pekárně jen umíchat, ale vykynout v míse (pekárna při kynutí těsto nahřívá a to pak přirozeně trochu řídne).

Z trochy vody, cukru, hladké mouky a celého droždí jsem si udělala klasický kvásek z droždí . Po jeho vzejítí jsem přidala ostatní suroviny (máslo velice změklé) a robotem vymísila těsto. Nechala v míse kynout a zatím si nachystala tvarohovou náplň (dva tvarohy, 2 vejce, 4 lžíce cukru + 2 vanilkové cukry a vmíchala část balíčku Creme Olé, který náplň krásně zahustil) a navíc i povidla na zbylé frgály.

Vykynuté těsto rozdělíme na díly (6, z těch budou frgály veliké), vyválíme natenko, přeložíme na plech s pečící fólií a natřeme nádivkou. (Každý frgál by měl mít jen jeden druh nádivky.)
Posypeme drobenkou z másla, moučkového cukru a polohrubé mouky a dáme upéct do vyhřáté trouby tak, aby byly upečené, ale ne vysušené – těsto je tenké.

 

2 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den,chtěla bych se optat,jaké používáte droždí,jestli sušené nebo kostku.Děkuji Vojtíšková Lída

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.