vánočka
V jednom článku odkazy na všechny vánočky Pekárnománie i postupy pletení pohromadě 🙂

Historie této tolik oblíbené pletýnky je bohatá a dlouhá několik staletí…
Při pečení a pak i konzumování vánočky se dodržovalo poměrně dost pevných zvyků, každé její patro má svou symboliku – více se dočtete tady…

Vyzkoušela jsem vánočku z několika druhů těst, každé má něco do sebe.

Snad nejjednodušší je vánočka z volnějšího těsta, pečená ve formě. Recept na ni je tady…

Vánočka ve formě

Můj úplně první „zapletený“ recept byla vánočka, která se měla podobat vánočce kupované (před 15-20 lety), mívali jsme ji běžně na večeři, kupovaná ale byla poměrně drahá.
Je lehká, nadýchaná, málo tučná i sladká, a přesto nedusivá, její výroba vás na mnoho peněz nepřijde – recept na ni najdete zde…

Vánočka

Další vánočka, kterou mám na stránkách, je vánočka máslová – těsto je tučnější a příjemně voňavé máslem – recept je tady…..
Není třeba bát se omládku. Zadělání těsta je maličko delší, ale díky omládku vánočka lépe a více vykyne, má lepší chuť a déle vydrží dobrá.

vánočka z 5 pramenů

Z téhož těsta mám vyzkoušený u nás velice oblíbený máslový veněc s brusinkamirecept na něj je tady…

Sladké, máslem vonící těsto je doplněno chuťovými „tečkami“ kyselkavých brusinek.

Máslový věnec s brusinkami

Kváskovou vánočku (bez droždí) jsem zkoušela také – najdete ji zde...

Kvásková vánočka

Pletení vánočky

…pořád ještě je mnoho lidí, kteří si na pletení vánočky netroufají. Pak mají možnost těsto na vánočku zadělat, po vykynutí ho prohníst a uložit do tukem vymazané vánočkové formy. Tam ji nechají nakynout a pak upečou ve vyhřáté troubě.
Není to sice klasika, ale i tak je to plnohodnotná vánočka 😉

Zkoušela jsem vánočky plést z devíti pramenůpopis i s fotkami je uložen tady...

Vánočka z devíti pramenů je i v tomto receptu – postup pletení spodního patra je trochu jiný a také fotodokumentace je podrobnější 🙂

Vánočka z 9 pramenů

.

Další postup, který jsem nafotila pro ty, co zkouší poprvé, je pletení vánočky ze šesti pramenůfotopostup je tady…

Vánočka ze 6 pramenů

A vyzkoušenou i odfocenou mám i vánočku z pěti pramenů (vzor rybí kost) – najdete ji tady…

Vánočka z 5 pramenů

.

…….ať vánočku spletete tak nebo onak, upečete ji bez pletení ve formě nebo pokud se při pečení v troubě maličko rozjede do šišata…pořád to bude ta vaše vánočka, s láskou dělaná vlastníma rukama, a proto bude určitě chutnat a sní se do posledního drobečku.

Pro hračičky můžu nabídnout několik fotopostupů na pečivo z vánočkového těsta, třeba vás něco chytí a vyzkoušíte si 🙂

Nejen z vánočkového, ale téměř jakéhokoliv těsta můžete dětem udělat tyto pečené vánoční stromečkyfotopostup 1,
fotopostup 2…

……nebo na ozdobu stolu kynuté borové šišky fotopostup zde…

šišky

.

Ať už si z receptů a postupů něco vyberete nebo jen nahlédnete a půjdete hledat dál,

přeji Vám všem krásné Vánoce

a do nového roku spoustu radosti (nejen nad kynutým těstem)!

19 komentářůLeave a comment

  • I já Vám přeji krásný předvánoční čas paní Ivo
    Ráda bych Vám vysekla tu nejhlubší poklonu za recepty, nehledám už jinde. Jste velice šikovná a moc jste mne inspirovala, pečivo jsme nekoupili už měsíce. Vánočka už je dávno sež…á 🙂 Výborná! Chtěla bych se Vás ale zeptat na domácí veku na chlebíčky. Recept jsem nenašla, nejspíš vyzkouším nějakou bagetku. Ještě jsem žádnou nepekla poradíte tu konzistencí nejvhodnější ? Díky Iva

  • Ivuško, krása! Je skvělé najít takhle všechno pohromadě. Moc Tvoje pečení i psaní obdivuji.
    Přeji Tobě i celé rodině nádherné svátky a skvělý celý nový rok :*
    Soňa

    • Děkuju 🙂
      Také přeji co nejnej svátky a nový rok ještě lepší, než byl ten letošní!

  • Ivi, moc Ti děkuju za všechny rady, které jsi mi dala. Bez nich bych se nikdy ke kváskovému chlebu a dalším dobrotám nedopracovala. Ty jsi pro mě můj pekařský guru. Teď už u Vás určitě voní Vánoce, tak ať je prožijete v klidu a pohodě a do nového roku přeju hodně, hodně zdravíčka a spoustu nápadů, které nám tady budeš předávat (nakukuju sem každý den, abych zjistila, jestli je zase něco nového). Ještě jednou velký dík 🙂

  • Dobrý deň prajem:-)

    chcem Vám poďakovať a zároveň aj pochváliť Vašu prácu! Je veľa webových stránok s receptami, ale len výnimočne sa nájde stránka, kde sú recepty, ktoré sú aj vyskúšané a s ilustráciami pre dobrú predstavu! Vy to spĺňate a teda ste výnimočná:-) skúšala som už veľa receptov a vypichla by som klasické rožky, ktoré sú neuveriteľné a majú u nás veľký úspech. Takisto aj celozrnné rožky sú super. Omládok je báječný. Mám však taký malý problém. Robila som domáci „biely zemplínsky koláč“. Je to niečo ako vianočka. Robila som ho s omládkom, krásne nakysol, super chutí, ale po vybratí z rúry sa mi jemne v strede prepadol. Na kvalite pečiva to nič nemení, ale vizuálne to nevyzerá dobre a neviem kde som spravila chybu. V strede pečenia som rúru otvorila a prikryla vrch alobalom aby sa nepripiekol. Asi tým, ale keby som to nespravila tak by bol čierny. Najprv som piekla na 200°C a potom na 180°C na spodnej priečke v rúre.
    Ďakujem za každú dobrú radu.
    Mirka

    • Dobrý den i Vám – a velice děkuji za tak příznivé hodnocení mých stránek 🙂
      Recepty vymýšlím, zkouším a peču s radostí, je to práce, která je hned vidět – na vděčných a spokojených strávnících…
      Zemplínsky koláč jsem si musela najít, jak vypadá – opravdu jako vánočka a u té mám vyzkoušeno delší pečení. Také se mi občas propadla, na to pomůže hodně snížit teplotu (klidně i na 160°C) a takhle dopéct. I těch Vašich počátečních 200°C se mi zdá dost – zkuste začít na 180, péct max.10 minut a pak teplotu snížit a dopéct 😉
      Mělo by to pomoct.
      Iva

      • Dobrý deň Ivka,

        takže ako som sľúbila, tak sa hlásim. Práve dopekám a musím skonštatovať, že znova sa mi prepadol:-) a to som ani rúru neotvorila..
        Nemôže to byť tak náhodou tým, že ako mi cesto vykyslo v piecke, potom so zaplietla koláč a nechala ho ešte dobré 2-2,5 hod kysnúť? Neprekysol?
        ďakujem…mirka

        • Tak to je smůla 🙁
          Že těsto před pletením vykyne v pekárně, je jedině dobře. Jen to kynutí před pečením se mi zdá opravdu hodně dlouhé – vánočku nechávám kynout asi 40 minut, máslovou i 70-80 minut (těsto je mastnější, maličko hůř kyne), ale 2,5 hodiny je opravdu hodně.
          Nechcete mi dát recept na ten koláč? Zkoušela bych s vámi – nebude to hned, pečem jen o víkendu 🙂

          • OK:-) budem veľmi rada, ak si nájdete čas a objavíte nový recept:-) a dúfam teda, že zistíme príčinu
            620 g hladkej múky
            1 vajce
            1 kl soli
            1/2 droždia
            60 g práškového cukru
            60 g masla
            60 g sušeného mlieka
            1/2 prášku do pečiva
            1/2 bal. vanilkového cukru
            1 pl oleja
            voda podľa potreby – asi 3,5 dcl
            robila som omládok na základe vašeho odporúčania so 40% vody a 25% múky
            teraz keď rozpisujem recept som si spomenula, že ste písala, že pri robení omládku a následnom zapracovaní do cesta sa spotrebuje menej droždia. Ja som použila rovnaké množstvo ako bolo v pôvodnom recepte a tuším, že to je príčinou prečo mi ten koláč spadol…
            no uvidíme:-)
            Veľké ďakujem za ochotu:-)
            Mirka

          • a zabudla som napísať…potrieť vajíčkom a po upečení potrieť vodou (asi dve lyžice), v ktorej sme nechali rozpustiť trocha vanilkového cukru.

  • Ivčo. Vánočka jako kupovaná – dokonalost. peču nejčastěji. letos zkusím máslovou a nechám rodinu, aby si řekla, jaká bude na vánoce. děkuji za všechny recepty

  • Ivo, dobry vecer. Moc Vam dekuju za Vase recepty. Pecu trikrat v tydnu a jen z Vasich stranek. Chtela jsem se zeptat, jestli neni mozne prihlasit se k odberu novinek. Moc dekuji za info. Ola

  • Mila Ivi, léta pečeme poctivý kvaskovy chleba, ale s pečením rohlíků, vanocky apod. jsem stále byla ve fázi nespokojenosti s výsledkem a hledání zaručených receptů. Minulý týden jsem narazila na Pekarnomanii a začala dychtivě zkoušet nové recepty. Výsledek? Obrovské nadšení, radost, že to opravdu chutná jako z obchodu ( vlastně ještě lépe 😊!). Považuji to za velkou životní výhru, konečně jsem i v tomto sobestacna (nemáme ve vesnici obchod). Moc moc vám děkuji, že s námi nezištně sdilite tak báječné recepty!

    • Dobrý den, Hanko, možná ani netušíte, jak moc taková pochvala potěší! 🙂 Děkuji!
      Všechny moje staré recepty, se kterými jsem pečení začínala, jsem dávala dohromady s přáním, aby to co nejvíce chutnalo „jako z obchodu“ – tehdy to ještě nemělo lehce hanlivý význam jako má dnes, kdy se kvalita potravin hodně zhoršila.
      Takže – udělala jste mi velikou radost a doufám, že se Vám pečení bude dařit minimálně stejně, ne-li ještě víc!
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.