Vánočka

U nás doma pečeme jen dva druhy pletených vánoček. Máslovou, s těžším, mastnějším těstem vonícím máslem a pak tuto trochu odlehčenou, která se podobá obyčejným, nadýchaným a lehoučkým vánočkám kdysi prodávaným.

Je to jeden z mých nejstarších receptů, vánočku podle něj mám velice ráda – z těsta ze 3/4 kg mouky upečete vedle sebe na plechu dvě vánočky, které ho téměř zcela zaplní – tak pěkně narostou.
Výborně se tvarují, při kynutí i pečení drží tvar a jsou velice dobré. To jim vydrží i druhý a třetí den, než je dojíte.
Kdysi dávno jsem do nich dávala dobrý, voňavý rostlinný tuk (Heru), ale už delší dobu pečeme pouze s máslem, sádlem nebo olejem. Proto je i v této vánočce menší množství másla a pro chuť i vůni sušená syrovátka, která bývá součástí mnoha rostlinných tuků na pečení (kromě vánoček pak využívám tuhle syrovátku třeba do těst chlebových nebo těsta na drobné slané pečivo).

(Ten, kdo je s Herou péct zvyklý, ji může použít místo másla – dávala jsem jí 90 g, je v ní méně tuku, než v máslu.)

Suroviny:

230-240 g vody (podle velikosti použitých vajec)
60 g rozpuštěného másla
2 vejce
120 g cukru
vanilkový cukr (20 g)
2 větší špetky soli
vrchovatá lžíce sušené syrovátky
750 g hladké mouky
30-35 g čerstvého droždí
100 g rozinek
Do těsta můžete pro vůni přidat i strouhanou citronovou kůru a rozinky, které použijete, můžete den předem namočit do trošky rumu.

Na potření před pečením vejce a máte-li rádi, plátky mandlí na posyp.

vánočka
syrovátka
sušená syrovátka

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 2-3 lžíce mouky (vše z připravených, odvážených surovin) a necháme asi 20 minut stát. Pak přidáme zbytek surovin (vodu doléváme postupně) a vypracujeme příjemně měkké těsto, které necháme v zakryté míse asi 45-60 minut vykynout.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dva díly – dvě budoucí vánočky. Každou polovinu těsta pak rozkrájíme na 9 stejných dílků (celkem tedy 18 kousků), ze kterých upleteme 2 vánočky. Při dělení těsta si můžeme pomoct vážením – všechny kousky i vyválené prameny z nich budou stejné a vánočka bude rovnoměrná. Z dílků vyválíme stejně dlouhé (cca 20-25 cm) a silné prameny a pustíme se do pletení.

Někomu budou stačit jen fotografie. Ale raději jsem to také rozepsala a věřím, že teď vánočku zvládne uplést každý 🙂

Čtyři prameny na základnu vánočky položíme vedle sebe (první foto zleva), opticky ji pro sebe svisle jakoby rozdělíme na poloviny. Pak oba levé prameny přeložíme přes oba pravé – (druhé foto zleva). Nyní oba prostřední prameny překřížíme podle prostředního fota.
Tyto dva kroky opakujeme až do dopletení do konce pramenů – zcela maličké konečky pevným stiskem spojíme k sobě.

vánočka z 9 pramenů

Nezapletenou část základny otočíme k sobě a dopleteme úplně stejně, jako jsme pletli první půlku – oba levé prameny přeložíme přes oba pravé (zleva první foto níže) a vnitřní prameny překřížíme (zleva druhé foto níže). A stejně pleteme do konce, kde prameny stiskem spojíme dohromady. Není to tak těžké, že? 🙂

vánočka z 9 pramenů

Hotový základ – nejspodnější patro vánočky pak vnější hranou dlaně uprostřed promačkáme, aby vznikla jakási širší a plytká rýha (první foto zleva dole), na kterou usadíme pletenec ze tří pramenů:
Ten se plete zcela stejně, jako třeba housky – konečky tří pramenů smáčknutím spojíme a pleteme. Vezmeme pravý pramen a přeložíme jej mezi dva zbývající. Nyní vezmeme levý pramen a přeložíme jej mezi dva zbývající. Tento postup dále opakujeme – střídavě bereme pravý nebo levý pramen a vždy jej vrchem položíme mezi ty dva zbývající. Dopleteme do konce, konečky spojíme a cop položíme na základnu ze 4 pramenů. Hranou dlaně cop podélně v prostředku opět lehce smáčkneme (přitlačíme tím druhé patro k prvnímu – prostřední foto).

vánočka z 9 pramenů

Zbývá udělat vrchní pletenec ze dvou pramenů:
Položíme je těsně vedle sebe, jen je do sebe zakroutíme, trochu natáhneme, položíme na vánočku (a přes vánočku, přes celou její délku i přes oba její konce) a oba konečky vrchního pletence dobře zastrčíme pod „prdelku“ vánočky, na každé straně stejně (zprava druhé foto výše).

Stejně uděláme i druhou vánočku a obě pak necháme (60-75 minut) kynout vedle sebe na plechu. Vykynuté je opatrně potřeme rozšlehaným vejcem, popř. sypneme plátky mandlí a dáme péct do trouby vyhřáté na 190-200°C. Při této teplotě pečeme jen 3-5 minut, pak teplotu zmírníme na 170°C a dál pečeme asi 30-35 minut. (Každá trouba peče jinak, je třeba, aspoň ze začátku, vánočku hlídat – měla by se zapéct a pak pomaleji dopékat, aby nezůstala vevnitř nezpevněná a po vytažení z trouby „nesplaskla“.)
Pokud vánočky rychle tmavnou, teplotu ještě snížíme, třeba až na 160°C.

vánočka

Hotové vánočky se dají výborně zmrazit (pokud zbudou), po vytažení a rozmrznutí jsou jako čerstvé.
Pokud si někdo netroufá na jejich upletení, dají se z těsta upéct třeba mazance, nebo ho můžeme upéct v jakékoliv (i bábovkové) formě.

vánočka

14 komentářůLeave a comment

  • Mám dotaz, jsou nějaké zkušenosti, lze to upéct s Diachromem (se sukralózou)? Letos jsem nucena akceptovat tuto povinnost sladidla a vůbec s tím nemám zkušenosti.

    • Dobrý den, Marie,
      nemám s tím vůbec zkušenosti. Ale určitě Vám poradí tam, kde jste sladidlo kupovala. Existují totiž sladidla, která jsou určena pouze ke slazení přímo u stolu (čaj, káva apod.) a pak také sladidla vhodná do těsta, na pečení.
      Iva

    • Ano, kvásek si udělám s troškou cukru, diachrom dám do těsta. Peču s ním všechno. A bez problémů.

  • Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když nedám rozinky, mám pak něčeho ubrat nebo přidat? Děkuji Martina.

    • Dobrý den, Martino,
      nemyslím si, není to potřeba. Těsto je takové lehce volnější, prameny nejsou úplně kulaté a =hledné, ale ony to kynutím srovnají. Hlavně něsmí těsto nějak hodně lepit.
      Ať se Vám povedou!
      Iva

    • Dobrý den, Ireno,
      tahle sušená se prodává v lékárně, půlkilový sáček za cca 40 korun. Přidávám ji i do těsta na cheba a slané pečivo, zlepší jim chuť 🙂
      Iva

      • Děkuji za odpověď až jsem si přečetla ostatní recepty pochopila jsem srdečně zdravím

Napsat komentář: Iva Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.