U nás doma pečeme jen dva druhy pletených vánoček. Máslovou, s těžším, mastnějším těstem (recept ZDE) vonícím máslem a pak tuto trochu odlehčenou, která se podobá obyčejným, nadýchaným a lehoučkým vánočkám kdysi prodávaným.
Je to jeden z mých nejstarších receptů, vánočku podle něj mám velice ráda – z těsta ze 3/4 kg mouky upečete vedle sebe na plechu dvě vánočky, které ho téměř zcela zaplní – tak pěkně narostou.
Výborně se tvarují, při kynutí i pečení drží tvar a jsou velice dobré. To jim vydrží i druhý a třetí den, než je dojíte.
Kdysi dávno jsem do nich dávala dobrý, voňavý rostlinný tuk (Heru), ale už delší dobu pečeme pouze s máslem, sádlem nebo olejem. Proto je i v této vánočce menší množství másla a pro chuť i vůni sušená syrovátka, která bývá součástí mnoha rostlinných tuků na pečení (kromě vánoček pak využívám tuhle syrovátku třeba do těst chlebových nebo těsta na drobné slané pečivo).
(Ten, kdo je s Herou péct zvyklý, ji může použít místo másla – dávala jsem jí 90 g, je v ní méně tuku, než v máslu.)
Suroviny:
230-240 g vody (podle velikosti použitých vajec)
60 g rozpuštěného másla
2 vejce
120 g cukru
vanilkový cukr (20 g)
2 větší špetky soli
vrchovatá lžíce sušené syrovátky
750 g hladké mouky
30-35 g čerstvého droždí
100 g rozinek
Do těsta můžete pro vůni přidat i strouhanou citronovou kůru a rozinky, které použijete, můžete den předem namočit do trošky rumu.
(Sušenou syrovátku kupuji za pár korun v lékárně a ráda ji přidávám i do jakéhokoliv jiného kynutého těsta, kterému vždy pozdvihne chuť k lepšímu.)
Na potření před pečením vejce a máte-li rádi, plátky mandlí na posyp.
Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 2-3 lžíce mouky (vše z připravených, odvážených surovin) a necháme asi 20 minut stát. Pak přidáme zbytek surovin a vypracujeme příjemně měkké těsto, které necháme v zakryté míse asi 45-60 minut vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dva díly – dvě budoucí vánočky. Každou polovinu těsta pak rozkrájíme na 9 stejných dílků (celkem tedy 18 kousků), ze kterých upleteme 2 vánočky. Při dělení těsta si můžeme pomoct vážením – všechny kousky i vyválené prameny z nich budou stejné a vánočka bude rovnoměrná. Z dílků vyválíme stejně dlouhé (cca 20-25 cm) a silné prameny a pustíme se do pletení.
Někomu budou stačit jen fotografie. Ale raději jsem to také rozepsala a věřím, že teď vánočku zvládne uplést každý :-)
Čtyři prameny na základnu vánočky položíme vedle sebe (první foto zleva), opticky ji pro sebe svisle jakoby rozdělíme na poloviny. Pak oba levé prameny přeložíme přes oba pravé – (druhé foto zleva). Nyní oba prostřední prameny překřížíme podle prostředního fota.
Tyto dva kroky opakujeme až do dopletení do konce pramenů – zcela maličké konečky pevným stiskem spojíme k sobě.
Nezapletenou část základny otočíme k sobě a dopleteme úplně stejně, jako jsme pletli první půlku – oba levé prameny přeložíme přes oba pravé (zleva první foto níže) a vnitřní prameny překřížíme (zleva druhé foto níže). A stejně pleteme do konce, kde prameny stiskem spojíme dohromady. Není to tak těžké, že? :-)
Hotový základ – nejspodnější patro vánočky pak vnější hranou dlaně uprostřed promačkáme, aby vznikla jakási širší a plytká rýha (první foto zleva dole), na kterou usadíme pletenec ze tří pramenů:
Ten se plete zcela stejně, jako třeba housky – konečky tří pramenů smáčknutím spojíme a pleteme. Vezmeme pravý pramen a přeložíme jej mezi dva zbývající. Nyní vezmeme levý pramen a přeložíme jej mezi dva zbývající. Tento postup dále opakujeme – střídavě bereme pravý nebo levý pramen a vždy jej vrchem položíme mezi ty dva zbývající. Dopleteme do konce, konečky spojíme a cop položíme na základnu ze 4 pramenů. Hranou dlaně cop podélně v prostředku opět lehce smáčkneme (přitlačíme tím druhé patro k prvnímu – prostřední foto).
Zbývá udělat vrchní pletenec ze dvou pramenů:
Položíme je těsně vedle sebe, jen je do sebe zakroutíme, trochu natáhneme, položíme na vánočku (a přes vánočku, přes celou její délku i přes oba její konce) a oba konečky vrchního pletence dobře zastrčíme pod „prdelku“ vánočky, na každé straně stejně (zprava druhé foto výše).
Stejně uděláme i druhou vánočku a obě pak necháme (60-75 minut) kynout vedle sebe na plechu. Vykynuté je opatrně potřeme rozšlehaným vejcem, popř. sypneme plátky mandlí a dáme péct do trouby vyhřáté na 190-200°C. Při této teplotě pečeme jen 3-5 minut, pak teplotu zmírníme na 170°C a dál pečeme asi 30-35 minut. (Každá trouba peče jinak, je třeba, aspoň ze začátku, vánočku hlídat – měla by se zapéct a pak pomaleji dopékat, aby nezůstala vevnitř nezpevněná a po vytažení z trouby „nesplaskla“.)
Pokud vánočky rychle tmavnou, teplotu ještě snížíme, třeba až na 160°C.
Hotové vánočky se dají výborně zmrazit (pokud zbudou), po vytažení a rozmrznutí jsou jako čerstvé.
Pokud si někdo netroufá na jejich upletení, dají se z těsta upéct třeba mazance, nebo ho můžeme upéct v jakékoliv (i bábovkové) formě.
Mám dotaz, jsou nějaké zkušenosti, lze to upéct s Diachromem (se sukralózou)? Letos jsem nucena akceptovat tuto povinnost sladidla a vůbec s tím nemám zkušenosti.
Dobrý den, Marie,
nemám s tím vůbec zkušenosti. Ale určitě Vám poradí tam, kde jste sladidlo kupovala. Existují totiž sladidla, která jsou určena pouze ke slazení přímo u stolu (čaj, káva apod.) a pak také sladidla vhodná do těsta, na pečení.
Iva
děkuji.
Ano, kvásek si udělám s troškou cukru, diachrom dám do těsta. Peču s ním všechno. A bez problémů.
Moc děkuji, pomohla jste mi velmi.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když nedám rozinky, mám pak něčeho ubrat nebo přidat? Děkuji Martina.
Dobrý den, Martino,
nemyslím si, není to potřeba. Těsto je takové lehce volnější, prameny nejsou úplně kulaté a =hledné, ale ony to kynutím srovnají. Hlavně něsmí těsto nějak hodně lepit.
Ať se Vám povedou!
Iva
Dobrý den, kde seženu tu syrovátku? DĚKUJI Irena
Dobrý den, Ireno,
tahle sušená se prodává v lékárně, půlkilový sáček za cca 40 korun. Přidávám ji i do těsta na cheba a slané pečivo, zlepší jim chuť :-)
Iva
Dobrý den,
bude vadit, když nemám syrovátku?
Dobrý den, pokud nemáte syrováteku, dejte o 20 g másla více. Syrovátka je tam pro ochucení.
Dávají se vejce celá nebo je žloutky dekuj
Jsou psána vejce. Kdybych přidávala jen žloutky, napsala bych to.
Děkuji za odpověď až jsem si přečetla ostatní recepty pochopila jsem srdečně zdravím
Prosím o informaci o teplotách pečení,mám troubu Bosch ,a u ní není klasické pečení,je tam horkovzduch,pára,kombinované pečení..
Mám tedy ubrat cca 20 st.?
Děkuji.
Dobrý den, ano, u horkovzduchu uberte 20°C.
Iva
Děkuji,nakonec jsem pekla podle programu trouby -vánočka,čili kombinovaný ohřev a krásně se upekly..
Výborná vánočka. Chutná, pěkně nakynula, měli jsme dva pořádné macky. 👩🍳🙂.
Přeji hezký den. Jako chlap jsem se aktivně zapojil do pečení vánočního cukroví. No a vánočka, ta nás teprve čeká. Ta loňská se parádně rozjela !!!!
Koukal jsem na návod pletení a jsem z toho „jelen“ stejně jako ta žena v reklamě. Musím to nastudovat, ale věřte mně, že bych velmi přivítal na pletení krátké video. Možná by to přivítalo více zájemců a ubylo by předvánočního stresu…… :)