Vánočka z formy je pro pracovné vytíženého člověka nebo toho, kdo se pletení pramenů z kynutého těsta obává, asi nejschůdnější řešení. “Zaplétaný” tvar podrží měkkému těstu při pečení kameninová forma, vymazaná máslem (sádlem) a posypaná plátky mandlí.

Úplně stejně se dá upéct ve formě i vánočka podle jiných receptů, původně určená k zaplétání. Opět – pečení ve formě ušetří čas, výsledkem je nádherná vánočka a do příštích svátků to pletení určitě natrénujete!      

Suroviny:

Na velikou vánočku z formy o vnitřní délce 38 cm a objemu 2,3-2,5 litru:

240-270 g vody (podle toho, jak jsou velké použité žloutky)
100 g mléka
lžička medu nebo sladěnky
500 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
3 žloutky
140 g změklého másla
50 g oleje
150 g cukru
2 vanilkové cukry
100 g rozinek
strouhaná citronová kůra
půl rovné lžičky soli
kostka (42 g) čerstvého droždí

Menší vánočková forma:
160-180 g vody (podle velikosti žloutků)
70 g mléka
lžička medu nebo sladěnky
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
2 žloutky
100 g změklého másla
30 g oleje
90 g cukru
2 vanilkové cukry
70-100 g rozinek
strouhaná citronová kůra
třetina rovné lžičky soli
27-30 g čerstvého droždí

(máte-li rádi, přidejte místo části rozinek kandované ovoce, sekané mandle a ořechy)

Na vymazání formy sádlo (máslo) a na její vysypání mandlové lupínky.

Vánočka ve formě

Postup:

Ve 100 g vody rozmícháme sladěnku (med), droždí a 130 g hladké mouky (vše z připravených, odvážených surovin), dobře promísíme a necháme 45-60 minut kynout.

K hotovému kvásku (omládku) přidáme zbytek všech surovin a uhněteme volné těsto, které necháme v teple místnosti asi 45 minut kynout. Pak ho propracujeme a hned urovnáme do sádlem (máslem) vymaštěné a mandlovým lupínky vysypané keramické vánočkové formy.

Necháme vykynout (podle okolního tepla 45-80 minut) a vložíme upéct do vyhřáté trouby. Prvních 5 minut pečeme při 190-200°C, pak teplotu snížíme na 160°C a dopečeme. Podle velikosti vánočky pečeme 45-60 minut – upečení vyzkoušíme špejlí. Kdyby vánočka svrchu hodně hnědla, zakryjte ji alobalem.

Upečenou vánočku necháme chvilku ve formě odpočinout, pak ji opatrně vyklopéme a pocukrujeme.