Vánočka z formy je pro pracovné vytíženého člověka nebo toho, kdo se pletení pramenů z kynutého těsta obává, asi nejschůdnější řešení. “Zaplétaný” tvar podrží měkkému těstu při pečení kameninová forma, vymazaná máslem (sádlem) a posypaná plátky mandlí.
Úplně stejně se dá upéct ve formě i vánočka podle jiných receptů, původně určená k zaplétání. Opět – pečení ve formě ušetří čas, výsledkem je nádherná vánočka a do příštích svátků to pletení určitě natrénujete!
♥
Suroviny:
Na velikou vánočku z formy o vnitřní délce 38 cm a objemu 2,3-2,5 litru:
240-270 g vody (podle toho, jak jsou velké použité žloutky)
100 g mléka
lžička medu nebo sladěnky
500 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
3 žloutky
140 g změklého másla
50 g oleje
150 g cukru
2 vanilkové cukry
100 g rozinek
strouhaná citronová kůra
půl rovné lžičky soli
kostka (42 g) čerstvého droždí
Menší vánočková forma:
160-180 g vody (podle velikosti žloutků)
70 g mléka
lžička medu nebo sladěnky
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
2 žloutky
100 g změklého másla
30 g oleje
90 g cukru
2 vanilkové cukry
70-100 g rozinek
strouhaná citronová kůra
třetina rovné lžičky soli
27-30 g čerstvého droždí
(máte-li rádi, přidejte místo části rozinek kandované ovoce, sekané mandle a ořechy)
Na vymazání formy sádlo (máslo) a na její vysypání mandlové lupínky.
Postup:
Ve 100 g vody rozmícháme sladěnku (med), droždí a 130 g hladké mouky (vše z připravených, odvážených surovin), dobře promísíme a necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému kvásku (omládku) přidáme zbytek všech surovin a uhněteme volné těsto, které necháme v teple místnosti asi 45 minut kynout. Pak ho propracujeme a hned urovnáme do sádlem (máslem) vymaštěné a mandlovým lupínky vysypané keramické vánočkové formy.
Necháme vykynout (podle okolního tepla 45-80 minut) a vložíme upéct do vyhřáté trouby. Prvních 5 minut pečeme při 190-200°C, pak teplotu snížíme na 160°C a dopečeme. Podle velikosti vánočky pečeme 45-60 minut – upečení vyzkoušíme špejlí. Kdyby vánočka svrchu hodně hnědla, zakryjte ji alobalem.
Upečenou vánočku necháme chvilku ve formě odpočinout, pak ji opatrně vyklopéme a pocukrujeme.
Ivo, vleze se mi ten rozpis na menší formu do formy na chlebíček cca 25-30cm dlouhé??? Vanockovou formu nemám tak mě napadlo toto řešení:-)
Moje chlebíčková forma má cca 31×11-12 cm a peču v ní chleba z 500-600 g mouky.
Včera jsem vánočku pekla – poprvé ve formě – a opravdu mě překvapilo, jak je výborná! Děkuji za recept a všem doporučuji vyzkoušet ! Hned jsem koupila větší formu, protože se k receptu budu ráda vracet…
Děkuji za zprávu, velice mě potěšila :-)
Dobrý den, Ivo, vybírám z vašich receptů nějaký na vánočku. Budu letos na přání dcerky péct poprvé. :-) Nejvíc nám chutná máslová vánočka. Netroufám si ale dělat zapletenou. :-) Poradíte, která z vašich vánoček je nejvíc máslová a nejdéle vydrží měkká? Předem moc děkuji a přeji vše nejlepší k svátku.
Dobrý den, nejvíce máslová je právě ta moje máslová :-) (tu jste zkoušela nebo mluvíte o máslové kupované?)- můžete ji upéct ve vymazané formě také, jen nebude tak hezká. Tahle vánočka, pod kterou si píšeme, je také dlouho měkká – můžete vyzkoušet ve zmenšené verzi ještě před vánocemi a uvidíte sama :-)
A děkuji za přání k svátku! :-)
Iva
Zatím jsem vždy jen kupovala, nejvíc nám chutná z pekárny Kabát. Ale letos si dcera přeje naši domácí, protože o tom poslouchá pohádku. Asi vyzkouším obě, děkuji.
Prosím mohu dát do vánočky místo másla sádlo nebo olej a jaké množství? Moc děkuji. IL
Dejte sádlo, cca 110 g.
Dobrý den, včera jsem pekla vánočku, kde forma byla 38cm.Vse podle Vašeho receptu.. Po upečení byla moc pěkná, jen při krájení se drobí. Můžete prosím poradit, čím to je. Děkuji.
Dobrý večer, dodržela jste prosím množství všech surovin? Neměnila jste třeba některé druhy mouky? Drobit by se určitě neměla!
jde tisknout?
Jde vytisknout? Jak?
Ne, Vánočka nejde vytisknout, možná někdy v budoucnosti pomocí 3d tiskárny, prozatím musíte upléct.