Vánočka

Tato vánočka je velice podobná obyčejné, ale dobré vánočce z obchodu (aniž bych tím srovnáním chtěla recept jakkoliv snižovat). Dobré, ale také i docela drahé. Tím spíš máme o důvod více upéct si svou vlastní doma.

Suroviny:

250 ml vody
150 g cukru
30-35 g droždí
90 g rozpuštěné Hery
80 g rozinek
2 vejce
špetka soli
asi 750 g hladké mouky

Postup:

Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto. Pak rozdělíme na dva díly a z každého upleteme vánočku (těsto na 9 pramenů, spodní patro vánočky uplést ze čtyř, prostřední ze tří a vrchní ze dvou – to uděláme delší a jeho konce zastrčíme až pod vánočku).

Obě vánočky necháme kynout vedle sebe na plechu, pak potřeme vejcem, popř.sypneme plátky mandlí a dáme péct do trouby vyhřáté na 190-200°C. Hned po vsazení do trouby teplotu zmírníme na 170-180°C a pečeme asi 30-40 min. (Každá trouba peče jinak, je třeba, aspoň ze začátku, vánočku hlídat – měla by se zapéct a pak pomaleji dopékat, aby nezůstala vevnitř syrová.)

Hotové vánočky se dají i výborně zmrazit, po vytažení a rozmrznutí jsou jako čerstvé.
Pokud si někdo netroufá na jejich upletení, dají se z těsta upéct třeba mazance, nebo ho můžeme upéct v jakékoliv (i bábovkové) formě.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.