Pečení voňavé štoly o Vánocích má velikou a dlouhou tradici (článek ZDE) a v mnoha českých rodinách na vánočním stole nikdy nechybí. I u nás doma ji pravidelně pečeme. Štola voní máslem, vanilkou, citronovou kůrou a rumem, chutná oříšky, mandlemi i kandovaným ovocem… Je to takový sladký „kousek nebe“ v puse, strakatou střídou lákavý pro oko.

Těsto je těžké použitým máslem, cukrem a náloží ořechů, mandlí a kandovaného ovoce, proto je takřka nutné zadělat ho s kváskem omládkem, aby dobře vykynulo.

Suroviny:Vánoční štola

Na omládek:
100 ml vlažné vody
1 lžička medu (sladěnky)
130 g hladké mouky
25 g droždí

Dále do těsta:
70 ml vody
2 lžíce rumu
70 g cukru
vanilkový cukr
5 g soli
80 g změklého másla
340 g hladké mouky
80 g rozinek
50 g kandovaného ovoce (např. třešně)
100 g kandované citronové nebo citrusové kůry
50 g drobně krájených mandlí (nebo plátkovaných)

Vánoční štola

Postup:

suroviny na omládek dobře promísíme a zakryté necháme kynout asi hodinu.
K vykynutému omládku přidáme ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které necháme 60-90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíte.

Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly, ze kterých vytvarujeme dvě štoly.
Každý díl rozválíme na nevelký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý).
Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme hřbetem ruky (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štola nerozvinovala. Necháme na plechu nakynout, potřeme máslem a upečeme (200°C/asi 25-30 minut).

Ještě horkou štolu znovu potřeme máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem. který by měl na povrchu štoly utvořit bělounkou krustu.

Vánoční štola

.

Zcela vychladlou štolu je třeba dobře zabalit a uložit v chladnu, kde vydrží 2-3 týdny.

Nám doma chutná jak čerstvě upečená, měkounká, tak i uleželá, s pevnější střídou. Proto jich peču více a pak si na tomto máslem, ořechy a kandovaným ovocem vonícím pečivu pochutnáváme až do vánoc….

.

.

.

10 Comments

  • Posted 22.12.2014 7:21 od Jitkas 0Likes

    Upeceno, ochutnano a pochvaleno, je opravdu vyborna. Tu druhou jsem zabalila a schovala k „ulezeni“. Priste pecu rovnou z dvojite davky, ale mohla jsem to tusit, moje chyba!!

  • Posted 29.12.2014 12:13 od Ajag 0Likes

    Taky jsem jí pekla před štědrým dnem. Snězeno okamžitě, dneska bude druhá várka :-).

  • Posted 8.12.2016 12:49 od Vee 0Likes

    Konečně recept s droždím, bez pečáku 🙂 Díky díky!

  • Posted 10.2.2018 19:13 od Lidka 0Likes

    Dělávám tvarohovou je moc dobrá ale po této štole se jenom zaprášilo příště udělám rovnou z dvojité dávky je luxusní.Díky

  • Posted 14.12.2020 16:06 od Andrea 0Likes

    Výborná, ľahká na prípravu, vynikajúca chuť po upečení, vlastne aj pred ním :-). Zjedená čerstvá. Určite do Vianoc upečiem z dvojitej dávky. Ďakujem za recept.

    • Posted 15.12.2020 10:23 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Andreo, těší mě, že se recept osvědčil i u Vás 🙂 Také ji dělávám z dvojité dávky – několik menších štol. Něco jde darem, většina těch zbylých se sní za čerstva a jen malinko nám jich zbyde, aby se rozležely 🙂
      Ale chutná pokaždé!
      Iva

  • Posted 19.12.2020 17:39 od Ivana 0Likes

    Dobrý den, zrovna jsem dopekla, ale už krájejí a moc nezbývá, jedním slovem-nebe v hubě-zítra budu muset zadělat znovu.
    vaše recepty jsou opravdu úžasné.

    • Posted 20.12.2020 12:12 od Iva 0Likes

      Dobrý den, u nás je to totéž – ty první sníme výdy sotva vychladlé 🙂 Děkuji za milá slova!
      Iva

  • Posted 2.1.2021 20:54 od Eva Prágrová 0Likes

    Dobrý den,výborná štola,pekla jsem ji prvně a sem nadšená, jinou už dělat nebudu.Přeji vám hodně zdraví a jen to dobré v novém roce.Eva

    • Posted 3.1.2021 9:19 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Evo, děkuji za důvěru k mému receptu 🙂 jsem moc ráda, že se i u Vás osvědčil!
      I já Vám přeji do nového roku jen to nejlepší!
      Iva

Přidejte komentář