Vánoční štola je dnes tradičním pečivem v mnoha domácnostech. Její pečení má slavnou, velikou a dlouhou tradici (článek ZDE) a na vánočním stole nechybí ani v mnoha českých rodinách. I u nás doma ji pravidelně pečeme. Štola voní máslem, vanilkou, citronovou kůrou a rumem, chutná oříšky, mandlemi i kandovaným ovocem… Je to takový sladký „kousek nebe“ v puse, strakatou střídou lákavý pro oko.
Těsto vánoční štoly je těžké použitým máslem, cukrem a náloží ořechů, mandlí a kandovaného ovoce, proto je takřka nutné zadělat ho s kváskem omládkem, aby dobře vykynulo. A hlavně – štolu bychom měli péct včas, aby se delším uležením propojily všechny vůně a chutě, které může pravá štola nabídnout.
Suroviny (na 2 štoly)
Na omládek:
- 100 ml vlažné vody
- 1 lžička medu (sladěnky)
- 130 g hladké mouky
- 25 g droždí
Dále do těsta:
- 70 ml vody
- 2 lžíce rumu
- 70 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 5 g soli
- 80 g změklého másla
- 340 g hladké mouky
- 80 g rozinek
- 50 g krájeného kandovaného ovoce (např. třešně)
- 100 g kandované citronové nebo citrusové kůry
- 50 g drobně krájených mandlí (nebo plátkovaných)
Vánoční štola postup
Suroviny na omládek v míse dobře promísíme a zakryté proti osychání necháme kynout asi hodinu.
K vykynutému omládku přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které necháme 60-90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíte.
Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly, ze kterých vytvarujeme dvě štoly. Je to snadné – hodně napovědět může i fotopostup.
Každý díl rozválíme na nevelký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý).
Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme hřbetem ruky (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štola nerozvinovala. Necháme na plechu nakynout (třeba hodinu i déle, podle okolního tepla), pak obě štoly potřeme máslem a v dobře vyhřáté troubě upečeme (200 °C / asi 25-35 minut).
Ještě horkou štolu znovu potřeme máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem. který by měl na povrchu štoly utvořit bělounkou krustu.
.
Zcela vychladlou štolu je třeba dobře zabalit a uložit v chladnu, kde vydrží 2-3 týdny.
Nám doma chutná jak čerstvě upečená, měkounká, tak i uleželá, s pevnější střídou. Proto jich peču více a pak si na tomto máslem, ořechy a kandovaným ovocem vonícím pečivu pochutnáváme až do Vánoc…
Drobečky z ošatky:
Z velmi podobného těsta můžete vyzkoušet upéct štoličky malé – jako je v tomto receptu. Jsou ozdobou vánočního stolu nebo je můžete někomu dát jako tuze voňavý, jedlý dárek.
.
.
.
Upeceno, ochutnano a pochvaleno, je opravdu vyborna. Tu druhou jsem zabalila a schovala k „ulezeni“. Priste pecu rovnou z dvojite davky, ale mohla jsem to tusit, moje chyba!!
Taky jsem jí pekla před štědrým dnem. Snězeno okamžitě, dneska bude druhá várka :-).
Konečně recept s droždím, bez pečáku :-) Díky díky!
Dělávám tvarohovou je moc dobrá ale po této štole se jenom zaprášilo příště udělám rovnou z dvojité dávky je luxusní.Díky
Výborná, ľahká na prípravu, vynikajúca chuť po upečení, vlastne aj pred ním :-). Zjedená čerstvá. Určite do Vianoc upečiem z dvojitej dávky. Ďakujem za recept.
Dobrý den, Andreo, těší mě, že se recept osvědčil i u Vás :-) Také ji dělávám z dvojité dávky – několik menších štol. Něco jde darem, většina těch zbylých se sní za čerstva a jen malinko nám jich zbyde, aby se rozležely :-)
Ale chutná pokaždé!
Iva
Dobrý den, zrovna jsem dopekla, ale už krájejí a moc nezbývá, jedním slovem-nebe v hubě-zítra budu muset zadělat znovu.
vaše recepty jsou opravdu úžasné.
Dobrý den, u nás je to totéž – ty první sníme výdy sotva vychladlé :-) Děkuji za milá slova!
Iva
Dobrý den,výborná štola,pekla jsem ji prvně a sem nadšená, jinou už dělat nebudu.Přeji vám hodně zdraví a jen to dobré v novém roce.Eva
Dobrý den, Evo, děkuji za důvěru k mému receptu :-) jsem moc ráda, že se i u Vás osvědčil!
I já Vám přeji do nového roku jen to nejlepší!
Iva
Ta je výborná, povedla se, dělala jsem dvojnásobné množství (kvůli komentářům) a jednu už uziram 😊
Fakt žádné vajíčko …..????
Fakt :-)
Opravdu na 200°C? Mámn špatnou zkušenost i s mazancem, který se pekl na 180°C a na oko krásně nakynutý – ve vnitř kráter, takže příliš velká teplota… předpokládám, že to tedy bude spíše individuální podle trouby?
Super recept, těsto je opravdu luxusní. Pekli jsme na nižší teplotu 180 /50min bez horkozduchu. Díky za recept.
Zdravím, chcela by som štólu vyskúšať, ale myslíte, že keď miesto masla dám sadlo alebo kokosový olej, bude tam nejaký rozdiel? Ďakujem
Dobrý den, Mirko, rozdíl tam asi bude. Máslo je nejen tuk, ale i vůně. Zkuste to sádlo a uvidíte.
Iva
Dobrý den,
děkuji za recept, byla výborná.
Doposud jsem dělala tvarohovou, ale tato je lepší. :-)
Jana