Pečení voňavé štoly o Vánocích má velikou a dlouhou tradici (článek ZDE) a v mnoha českých rodinách na vánočním stole nikdy nechybí. I u nás doma ji pravidelně pečeme. Štola voní máslem, vanilkou, citronovou kůrou a rumem, chutná oříšky, mandlemi i kandovaným ovocem… Je to takový sladký „kousek nebe“ v puse, strakatou střídou lákavý pro oko.

Těsto je těžké použitým máslem, cukrem a náloží ořechů, mandlí a kandovaného ovoce, proto je takřka nutné zadělat ho s kváskem omládkem, aby dobře vykynulo.

Suroviny:Vánoční štola

Na omládek:
100 ml vlažné vody
1 lžička medu (sladěnky)
130 g hladké mouky
25 g droždí

Dále do těsta:
70 ml vody
2 lžíce rumu
70 g cukru
vanilkový cukr
5 g soli
80 g změklého másla
340 g hladké mouky
80 g rozinek
50 g kandovaného ovoce (např. třešně)
100 g kandované citronové nebo citrusové kůry
50 g drobně krájených mandlí (nebo plátkovaných)

Vánoční štola

Postup:

suroviny na omládek dobře promísíme a zakryté necháme kynout asi hodinu.
K vykynutému omládku přidáme ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které necháme 60-90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíte.

Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly, ze kterých vytvarujeme dvě štoly.
Každý díl rozválíme na nevelký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý).
Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme hřbetem ruky (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štola nerozvinovala. Necháme na plechu nakynout, potřeme máslem a upečeme (200°C/asi 25-30 minut).

Ještě horkou štolu znovu potřeme máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem. který by měl na povrchu štoly utvořit bělounkou krustu.

Vánoční štola

.

Zcela vychladlou štolu je třeba dobře zabalit a uložit v chladnu, kde vydrží 2-3 týdny.

Nám doma chutná jak čerstvě upečená, měkounká, tak i uleželá, s pevnější střídou. Proto jich peču více a pak si na tomto máslem, ořechy a kandovaným ovocem vonícím pečivu pochutnáváme až do vánoc….

.

.

.

4 komentářeLeave a comment

  • Upeceno, ochutnano a pochvaleno, je opravdu vyborna. Tu druhou jsem zabalila a schovala k „ulezeni“. Priste pecu rovnou z dvojite davky, ale mohla jsem to tusit, moje chyba!!

  • Dělávám tvarohovou je moc dobrá ale po této štole se jenom zaprášilo příště udělám rovnou z dvojité dávky je luxusní.Díky

Napsat komentář: Ajag Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.