Smažené vdolky jsou lehounké jako peříčko a tak voňavé! Tenounká křupavá kůrka každého vdolku schovává nadýchanou žluťounkou a vonící střídku… Chutnají třeba s povidly morušovými (nebo švestkovými) a strouhaným tvarohem, ale výborné jsou i s marmeládou.

Suroviny:

90-100 g vody
40 g cukru
100 g strouhaných vařených brambor
40 g zcela změklého  sádla
menší vejce
lžíce rumu
strouhaná citronová kůra
100 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
špetka soli
15 g čerstvého droždí

Na pomazání a posyp:
dobrá povidla nebo marmeláda
tvrdý tvaroh

Vdolky naší holky

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme trochu cukru, všechno droždí (vše z přichystaného, odváženého množství surovin) a necháme 15 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 16 malých kousků a z každého zformujeme na pomoučeném stole nizounkou bulku. Po 15-20 minutovém odpočinku rozehřejeme v menším kastrůlku dostatek oleje (cca 2-3 cm hloubka).

Vdolky znovu rukou lehce zploštíme, omoučeným prstem do nich uděláme svrchu důlek (hluboký až k desce stolu) a vkládáme do oleje nejprve stranou s důlkem. Po 2 minutách smažení vdolky obrátíme a 1,5-2 minuty dosmažíme. Olej kolem smažících se vdolků musí jen jemně perlit, ne bublat, ani se z něj nesmí kouřit – to vše je špatně, vdolky se pálí, uvnitř nejsou dosmažené nebo mohou být přepáleným olejem cítit.

Usmažené vdolky ukládáme odkapat na papírovou utěrku. Mažeme je domácími povidly nebo dobrou marmeládou a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem.