Večky ŠESTIZRNKY

Šestizrnky jsou nadýchané, pórovité, plné semínek, občas nás přinutí dobře kousat (asi jako koupený kornspitz).
Jsou dobré i druhý den.

 

Suroviny:

na omládek
150 g vlažné vody
lžička sladového výtažku (sladěnka)
15 g droždí
190 g hladké mouky

Dále
160 g vody
3 lžíce oleje
necelé 2 rovné lžičky soli
350 g hladké mouky
semena:
2 lžíce žita
3 lžíce pšenice
2 lžíce sójových vloček
4 lžíce směsi slunečnice, len, sezam 1:1:1

 

Večky ŠESTIZRNKY

 

Postup:

alespoň 24 hodin předem si namočíme pšenici a žito.

Suroviny na omládek v misce dobře vymícháme a prošleháme v hladké těstíčko, které necháme asi 45 minut kynout.
Zatím si nachystáme semínka – scedíme je, necháme okapat a v misce částečně pomixujeme ponorným mixérem. Jde to dobře – namočené zrno je natolik změklé, že se dá lehce rozkousnout i v zubech.
Lehce jsem mixla i směs slunečnice, sezamu a lnu (jen len se nedal a odolal ).
Do vykynutého omládku přidáme zbytek surovin (včetně semínek) a umícháme těsto. To necháme zakryté kynout asi hodinu, poté propracujeme a rozdělíme na 8 dílů.
Z každého kousku uděláme kulatou bulku a všechny je necháme asi 10 minut odpočinout. Pak je s citem rozválíme do tvaru večky, omoučíme, na plechu svrchu podélně prořízneme a znovu necháme kynout.

Vsadíme do vyhřáté trouby a upečeme (230°C/asi 25 i 30min).

 

 

Večky ŠESTIZRNKY

2 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den Ivo, chtěla jsem se zeptat, zda bych mohla místo hladké mouky dát chlebovou pšeničnou? Děkuji Martina

    • Dobrý den, určitě ano! Pokud by se zdálo těsto moc pevné, můžete přikápnout trochu vody 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.