Šestizrnky jsou nadýchané, pórovité, plné semínek, občas nás přinutí dobře kousat (asi jako koupený kornspitz).
Jsou dobré i druhý den.
Suroviny:
na omládek
150 g vlažné vody
lžička sladového výtažku (sladěnka)
15 g droždí
190 g hladké mouky
Dále
160 g vody
3 lžíce oleje
necelé 2 rovné lžičky soli
350 g hladké mouky
semena:
2 lžíce žita
3 lžíce pšenice
2 lžíce sójových vloček
4 lžíce směsi slunečnice, len, sezam 1:1:1
Postup:
alespoň 24 hodin předem si namočíme pšenici a žito.
Suroviny na omládek v misce dobře vymícháme a prošleháme v hladké těstíčko, které necháme asi 45 minut kynout.
Zatím si nachystáme semínka – scedíme je, necháme okapat a v misce částečně pomixujeme ponorným mixérem. Jde to dobře – namočené zrno je natolik změklé, že se dá lehce rozkousnout i v zubech.
Lehce jsem mixla i směs slunečnice, sezamu a lnu (jen len se nedal a odolal ).
Do vykynutého omládku přidáme zbytek surovin (včetně semínek) a umícháme těsto. To necháme zakryté kynout asi hodinu, poté propracujeme a rozdělíme na 8 dílů.
Z každého kousku uděláme kulatou bulku a všechny je necháme asi 10 minut odpočinout. Pak je s citem rozválíme do tvaru večky, omoučíme, na plechu svrchu podélně prořízneme a znovu necháme kynout.
Vsadíme do vyhřáté trouby a upečeme (230°C/asi 25 i 30min).
Dobrý den Ivo, chtěla jsem se zeptat, zda bych mohla místo hladké mouky dát chlebovou pšeničnou? Děkuji Martina
Dobrý den, určitě ano! Pokud by se zdálo těsto moc pevné, můžete přikápnout trochu vody ;-)