Večky tukové

Večky jsou nadýchané a přesto to není vata (myslím, že pomohly ta trocha žitné a pšeničné celozrnné mouky). Nedají moc práce, vydrží výborné dva dny a ani pak netvrdnou. Krajíčky jdou nakrájet i tenčí, neprohýbají se v ruce, nemačkají – pokud upečete ve formě bagetek nebo rohlíků, můžete z nich nazdobit jednohubky.

 

P1250978

 

 

 

 

 

Suroviny:

270 ml (g) vody
lžička cukru
50 g oleje
1,5 lžičky soli
50 g žitné mouky chlebové
50 g pšeničné mouky celozrnné jemné
400 g hladké mouky
15 g droždí

Postup:

suroviny dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 3 díly a z každého uděláme večku.

Večky necháme nakynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií (můžeme i naříznout), potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C, ihned po vsazení plechu do trouby teplotu zeslabíme na 200°C a upečeme – asi 25-30 minut).

 

Večky tukové

-s lučinou a petrželkou-

 

 

 

   

16 komentářůLeave a comment

  • Večky nemají chybu, dneska je peču k výbornému tradičnímu vánočnímu kuřecímu salátu. Dělám je už několik let. 🙂

  • Večky nemají chybu. Peču je každoročně hlavně na vánoce k tradičnímu kuřecímu salátu, který podáváme místo obědu. Tak veselé vánoce Ivi 🙂

  • Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet večky, ale bohužel mi došla pšeničná celozrnná mouka, mohla bych dát 50 g žitné celozrnné a místo té pšeničné celozrnné bych dala normální hladkou? Zítra máme oslavu a chtěla bych vyzkoušet na chlebíčky. Děkuji velice. Helena

    • Dobré ráno, Heleno,
      určitě můžete, jen dejte o necelou lžíci vody méně – hladká jí potřebuje trochu méně než celozrnka 😉
      Iva

  • Ivuš jdu Ti poděkovat za úžasný recept na večky.Dnes jsem zkusila,před chvílí krájela,jsou jak hedvábí přitom pevné,prostě úžasné.Moc díky za další super recept♥Jarka

  • Dobrý den, podle vašich receptů peču už skoro dva roky, hlavně kváskový chleba a ještě máme rádi pečivo s prefermentem. Chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte recept na klasickou chlebíčkovou veku.
    Děkuji

    • Dobrý den,
      pokud myslíte něco jako kupovanou, tak nemám. Tuhle jste už zkoušela?
      Ta klasická veka je těstem velice podobná rohlíkům, jen je mastnější – jako tahleta.

  • Tak chlebíčky jsou zachráněné :-), místo tří veček jsem udělala dvě větší veky. Děkuji 🙂

  • Dobrý deň
    Piekol som Vaše večky trochu pozmenené, ale prosím o radu. Vo Vašich receptoch je často uvedené: zapnem pekáreň na program cesto, to jest miesenie – ako dlho, kysnutie – ako dlho a s prihrievaním ? Nakusnuté cesto po vyklopení na vál sa pri veke tiež prekladá ? Ja som prekladal, stáčal a z bochníka vyvalkal kruh, zroloval, konce zahol pod veku. 20 min. prikryté ešte kyslo, potom som narezal, potrel bielkom a vložil do rúry. Cesto sa mi takmer nezdvihlo v rúre, ale na boku prasklo, dole v rúre bol aj kastrólik s vodou, nemal tam byť ? Teplotu som dodržal, možno bola ešte o niečo nižšia, piekol som zo špaldovej hladkej s žitnou hladkou chlebovou (50g), prečo praskol ? Vďaka za odpoveď.

    • Dobrý den, Jáne,
      recepty byly původně všechny psané pro práci s domácí pekárnou. Hodně lidí ji však nemá, proto je tu i tenhle článek
      http://www.pekarnomanie.cz/pekarnu-nemam-ale-chci-zkusit-recept/ ale i tak bych je ráda do jara poupravila tak, aby to bylo všem jasné.
      Pekárna těsto mísí přibližně 20 minut a kyne ho hodinu – během kynutí ho dvakrát promísí.
      Překládat nebo nějak složitě tvarovat není třeba. Buď uděláte velikou bulku, kterou tlakem dlaně rozválíte na silnější „bagetu“ nebo těsto rozválíte a pak svinete jako rohlík.
      Je zvláštní, že Vám vytvarované těsto moc nenakynulo, možná to chtělo ještě nechat a pak by Vám veky v troubě pravděpodobně nepraskly. Pečivo na plechu nechávám kynout klidně 45-60 minut 😉
      Špaldová mouka se chová tochu jinak než hladká obyčejná, mně těsto s ní připadá jakoby trochu hutnější…však zkuste mouky podle receptu a uvidíte – kdo je pekl, byl moc spokojený…

      • Ďakujem za odpoveď. S chuťou aj konzistenciou som aj ja spokojný, veka bola mäkká a áno trocha hutnejšia, ale to som vďaka špalde čakal. No keď ja musím hneď na prvý krát robiť zmeny a nie vždy to vyjde. Takže zopakujem, dodržím Váš recept a potom budem „špekulovať“.

  • Přidala jsem trochu vody a pekla v pekárně, jako Francouzský chléb. Povedlo se a chutnalo, díky!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.