Chcete dělat chlebíčky?
Tyto večky (veky) jsou nadýchané a přesto to není žádná vata (myslím, že pomohla ta trocha žitné a pšeničné celozrnné mouky, která je do těsta přidána). Nedají moc práce, vydrží výborné 2-3 dny a ani pak netvrdnou. Krajíčky můžete nakrájet i tenčí, neprohýbají se v ruce, nemačkají. A pokud večky upečete tenčí, ve formě bagetek nebo rohlíků, můžete z nich po nakrájení nazdobit jednohubky.

Suroviny na večky (veky)

  • 270 g vody
  • 1 lžička cukru
  • 50 g oleje
  • 1,5 lžičky soli
  • 50 g žitné mouky chlebové
  • 50 g pšeničné mouky celozrnné jemné
  • 400 g hladké mouky
  • 15 g droždí
Večky tukové
Večky (veky) tukové

Postup:

Pomocí domácí pekárny

Všechny suroviny dáme do formy pekárny. Nejprve tekuté, pak sypké (droždí nahoru na mouku, mimo sůl) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem

V troše přichystané vody rozmícháme lžičku cukru, několik lžic mouky a všechno droždí (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství surovin) a necháme 20-25 minut vykynout kvásek. Pak přidáme zbytek všech surovin, těsto uhněteme a v teple místnosti necháme vykynout.

Vykynuté těsto na stole ručně propracujeme, rozdělíme na 3 díly a z každého uděláme večku. Pokud těsto rozdělíme na polovinu, z obou vytvarujeme kratší a silnější veky – někteří chlapáci nemají rádi mini chlebíčky, ale pořádné „chlebáky“ :-)

Večky (veky) necháme nakynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií (můžeme je i naříznout), potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C, ihned po vsazení plechu do trouby teplotu zeslabíme na 200 °C a upečeme – asi 25-30 minut).