Dalamánky. Vlastně maličkaté chleby, jen tak je celé popadnout do ruky a zakousnout se do křupavé, chlebem vonící kůrky…

A protože se blíží Velikonoce, dostaly špaldovo-žitné dalamánky tvar vejce, ozdobeného sněženkou z mouky.

Suroviny:

30 g pravidelně krmeného kvásku
150 g žitné celozrnné jemné mouky
150 g vody

– rozmícháme a zakryté proti osýchání a prachu necháme kvasit v teplé místnosti asi 12 hodin

Dále:
170 g vody
150 g hladké mouky
200 g hladké špaldové mouky
2 kl soli
drcený kmín

Velikonoční kváskové dalamánky

Postup:

K rozkvašenému kvásku přidáme ostatní suroviny a uhněteme příjemně měkké těsto. Necháme ho vykynout – není třeba na dvojnásobek velikosti, stačí, když se objem těsta zvětší asi o 50%.

Vykynuté těsto na vále prohněteme, pokud je třeba, opatrně přitom podsypeme trochou mouky a rozdělíme na díly. Měla jsem 4 větší, příště bych udělala 6 menších. Ale hezké by asi byly i dva malinké chleby, tvarované jako vejce – pokud chcete dělat na Velikonoce.

Velikonoční kváskové dalamánky

Jinak je samozřejmě možné tvarovat podle vlastní fantazie, těsto téměř nelepí a je příjemně tvárné. Udělala jsem malinko delší bulky, z jedné strany zašpičatělé a nechala v teple nakynout.

Velikonoční kváskové dalamánky

Dalamánky kynuly téměř před očima. Těsně před pečením jsem „vajíčka“ potřela vodou, přes přiloženou šablonu moukou poprášila (motiv sněženky) a v závěru dalamánky z boku nařízla a dala upéct do dobře vyhřáté trouby (250°C/10 min, snížit na nižší teplotu a dopéct – asi 15 min/220°C).

Velikonoční kváskové dalamánky

Pekla jsem je jako chleba, do křupavé, tvrdší kůrky. Pokud bych příště plánovala dalamánky chystat vodorovně proříznuté a naplněné jako bagety, bylo by třeba péct je kratší dobu. Takhle jsme měli čtyři maličkaté chleby, které jsem krájela na krajíčky.

Kůrka je křupavá, nahořklá. Střída trochu žvýkavá, velice tmavá, vonící kmínem.

Velikonoční kváskové dalamánky