Velikonoční mazanec

Mazance nepeču jen o Velikonocích – máme je moc rádi třeba na víkendovou snídani.
Toto je další z vyzkoušených receptů, který je zařazený mezi naše oblíbence.

 

Suroviny:

na omládek
100 ml vlažné vody

lžička sladěnky
17-21 g droždí
130 g hladké mouky
– vše dobře promícháme a necháme zakryté asi 60 minut kynout

Dále:
90 ml vody
lžička citrónové šťávy
žloutek (bílek zůstane na potření mazanců před pečením)
80 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
80 g rozpuštěného másla
strouhaná citrónová kůra
asi 40 g rozinek
370 g hladké mouky

 

Velikonoční mazanec

.

Postup:

k vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho dobře vykynout.
Vykynuté propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Položíme je na plech švem dospodu a svrchu je mírně roztlačíme – dalším kynutím se rovnoměrně vyklenou nahoru.
Opět necháme dobře nakynout, potřeme bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě. (200°C/10 minut, 180°C dalších asi 25 minut).

 

 

19 CommentsLeave a comment

  • Ještě dodatek – všimla jsem si, že na sladké kynuté používáte hladkou mouku. Všude se píše krupičková, polohrubá, proč tedy hladká? Děkuji, Karolína

  • Dobrý den,
    lze tento (nebo jakýkoliv jiný) mazanec péct i v remosce (mám velkou)?
    Děkuji předem za odpověď a také za Vaše skvělé stránky.
    Lenka.

    • Dobré ráno,
      Lenko, mazanec jsem pekla v remosce jen jednou – v nové, koupené v obchodě. Zdá se mi, že peče víc než ty staré typy – mazanec se mi prakticky hned od počátku svrchu pálil. Od dalších pokusů jsem znechuceně upustila. Mazanců je u nás větší spotřeba, peču 2-4 najednou, tak v tomto svou jinak moc oblíbenou remosku nevyužiji.
      Děkuji za pochvalu stránek 🙂
      Iva

  • Dobrý deň p.Ivo,
    to droždie uvedené v recepte je čerstvé? Ak áno, sušeného koľko asi ? Mám doma len sušené. Ďakujem, že sa s nami delíte o také super recepty.

    Viera

    • Dobrý den,
      ano, čerstvé. Sušeného se na váhu dává 2,5x méně 😉
      Ať se Vám povede!
      Iva

  • Dobrý den,používáte vodu místo mléka ? Proč ne mléko ? Děkuji za odpověd.

    • Dobrý den, vodu místo mléka používám od doby, kdy jsem to zkusila (došlo mléko a bylo třeba rychle zadělat těsto) – těsto je nejen jakoby lehčí, než s mlékem, ale absenci mléka na chuti hotového pečiva určitě nepoznáte 😉

  • Opravdu krásně nadýchané lehounké těsto. Ten omládek dělá divy😊. A že bez mléka se dá péct sladké kynuté pečivo jsem také nevěděla. Od teď už nikdy jinak😉👌. Moc děkuju🤗.

  • Prosím, jak dlouho se nechává kynout? Píšete pouze nechat dobře vykynout.. Budou stačit 2h nebo více? Děkuji.

    • Dobrý den, Péťo,
      záleží na teple, které doma máte, ale myslím si, že 2 hodiny je zbytečně mnoho. Nechcte mazanec kynout, než zdvojnásobí objem – a pak ho hned dejte péct 🙂 Ať se Vám povede!
      Iva

  • Dobrý den Ivi 😊
    Dnes jsem poprvé pekla váš velikonoční mazanec a je teda opravdu mňamózní 😋😋 jen se po něm zaprášilo. Krásně měkký a vláčný, ten omládek dělá divy. Peču zatím jen chleba z kvásku i podle vašich receptů, máte super stránky, na pochopení, něco jako mě blondýny 😁😄 perfektní. Jste skvělá! Děkuji, že tu jste 😊
    Radka

    • Dobrý den, Radko,
      mám obrovskou radost, že se Vám mazanec povedl a že tak moc chutnal! 🙂 A od srdce děkuji za tak velikou pochvalu 🙂 🙂
      Iva

  • Dobrý den dnes jsem upekla mazance vypadají sezhora krásně, ale dole po obvodu oba kolem dokola prasklý.Nevim,kde jsem udělala chybu.

    • Nejčastější vady na kráse bývají obvykle tyto:

      Popraskání ze strany: to když nenecháte těsto pořádně nakynout.Popraskání na horní straně: to když nenecháte těsto pořádně nakynout, naříznete křížek moc nebo ho naříznete ještě před druhým kynutím. Taky značí slabou mouku, která neudrží mazanec pohromadě, nebo nedostatečné propracování těsta

  • Boží, pekla jsem na Velikonoce poprvé mazance a jsou skvělý. A dneska peču podruhé a už se na ně moc těším.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.