Mazance nepeču jen o Velikonocích – máme je moc rádi třeba na víkendovou snídani.
Toto je další z vyzkoušených receptů, který je zařazený mezi naše oblíbence.
Suroviny:
na omládek
100 ml vlažné vody
lžička sladěnky
17-21 g droždí
130 g hladké mouky
– vše dobře promícháme a necháme zakryté asi 60 minut kynout
Dále:
90 ml vody
lžička citrónové šťávy
žloutek (bílek zůstane na potření mazanců před pečením)
80 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
80 g rozpuštěného másla
strouhaná citrónová kůra
asi 40 g rozinek
370 g hladké mouky
.
Postup:
k vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho dobře vykynout.
Vykynuté propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Položíme je na plech švem dospodu a svrchu je mírně roztlačíme – dalším kynutím se rovnoměrně vyklenou nahoru.
Opět necháme dobře nakynout, potřeme bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě. (200°C/10 minut, 180°C dalších asi 25 minut).
Pekla jsem tento mazanec a je opravdu výborný!
Ještě dodatek – všimla jsem si, že na sladké kynuté používáte hladkou mouku. Všude se píše krupičková, polohrubá, proč tedy hladká? Děkuji, Karolína
DAVAM PUL NA PUL
Dobrý den,
lze tento (nebo jakýkoliv jiný) mazanec péct i v remosce (mám velkou)?
Děkuji předem za odpověď a také za Vaše skvělé stránky.
Lenka.
Dobré ráno,
Lenko, mazanec jsem pekla v remosce jen jednou – v nové, koupené v obchodě. Zdá se mi, že peče víc než ty staré typy – mazanec se mi prakticky hned od počátku svrchu pálil. Od dalších pokusů jsem znechuceně upustila. Mazanců je u nás větší spotřeba, peču 2-4 najednou, tak v tomto svou jinak moc oblíbenou remosku nevyužiji.
Děkuji za pochvalu stránek 🙂
Iva
Dobrý deň p.Ivo,
to droždie uvedené v recepte je čerstvé? Ak áno, sušeného koľko asi ? Mám doma len sušené. Ďakujem, že sa s nami delíte o také super recepty.
Viera
Dobrý den,
ano, čerstvé. Sušeného se na váhu dává 2,5x méně 😉
Ať se Vám povede!
Iva
Dobrý den,používáte vodu místo mléka ? Proč ne mléko ? Děkuji za odpověd.
Dobrý den, vodu místo mléka používám od doby, kdy jsem to zkusila (došlo mléko a bylo třeba rychle zadělat těsto) – těsto je nejen jakoby lehčí, než s mlékem, ale absenci mléka na chuti hotového pečiva určitě nepoznáte 😉