Mazance nepeču jen o Velikonocích – máme je moc rádi třeba na víkendovou snídani.
Toto je další z vyzkoušených receptů, který je zařazený mezi naše oblíbence.
Suroviny:
na omládek
100 ml vlažné vody
lžička sladěnky
17-21 g droždí
130 g hladké mouky
– vše dobře promícháme a necháme zakryté asi 60 minut kynout
Dále:
90 ml vody
lžička citrónové šťávy
žloutek (bílek zůstane na potření mazanců před pečením)
80 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
80 g rozpuštěného másla
strouhaná citrónová kůra
asi 40 g rozinek
370 g hladké mouky
.
Postup:
k vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho dobře vykynout.
Vykynuté propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Položíme je na plech švem dospodu a svrchu je mírně roztlačíme – dalším kynutím se rovnoměrně vyklenou nahoru.
Opět necháme dobře nakynout, potřeme bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě. (200°C/10 minut, 180°C dalších asi 25 minut).
Pekla jsem tento mazanec a je opravdu výborný!
Ještě dodatek – všimla jsem si, že na sladké kynuté používáte hladkou mouku. Všude se píše krupičková, polohrubá, proč tedy hladká? Děkuji, Karolína
DAVAM PUL NA PUL
Dobrý den,
lze tento (nebo jakýkoliv jiný) mazanec péct i v remosce (mám velkou)?
Děkuji předem za odpověď a také za Vaše skvělé stránky.
Lenka.
Dobré ráno,
Lenko, mazanec jsem pekla v remosce jen jednou – v nové, koupené v obchodě. Zdá se mi, že peče víc než ty staré typy – mazanec se mi prakticky hned od počátku svrchu pálil. Od dalších pokusů jsem znechuceně upustila. Mazanců je u nás větší spotřeba, peču 2-4 najednou, tak v tomto svou jinak moc oblíbenou remosku nevyužiji.
Děkuji za pochvalu stránek :-)
Iva
Dobrý deň p.Ivo,
to droždie uvedené v recepte je čerstvé? Ak áno, sušeného koľko asi ? Mám doma len sušené. Ďakujem, že sa s nami delíte o také super recepty.
Viera
Dobrý den,
ano, čerstvé. Sušeného se na váhu dává 2,5x méně ;-)
Ať se Vám povede!
Iva
Dobrý den,používáte vodu místo mléka ? Proč ne mléko ? Děkuji za odpověd.
Dobrý den, vodu místo mléka používám od doby, kdy jsem to zkusila (došlo mléko a bylo třeba rychle zadělat těsto) – těsto je nejen jakoby lehčí, než s mlékem, ale absenci mléka na chuti hotového pečiva určitě nepoznáte ;-)
Opravdu krásně nadýchané lehounké těsto. Ten omládek dělá divy😊. A že bez mléka se dá péct sladké kynuté pečivo jsem také nevěděla. Od teď už nikdy jinak😉👌. Moc děkuju🤗.
Prosím, jak dlouho se nechává kynout? Píšete pouze nechat dobře vykynout.. Budou stačit 2h nebo více? Děkuji.
Dobrý den, Péťo,
záleží na teple, které doma máte, ale myslím si, že 2 hodiny je zbytečně mnoho. Nechcte mazanec kynout, než zdvojnásobí objem – a pak ho hned dejte péct :-) Ať se Vám povede!
Iva
Dobrý den Ivi 😊
Dnes jsem poprvé pekla váš velikonoční mazanec a je teda opravdu mňamózní 😋😋 jen se po něm zaprášilo. Krásně měkký a vláčný, ten omládek dělá divy. Peču zatím jen chleba z kvásku i podle vašich receptů, máte super stránky, na pochopení, něco jako mě blondýny 😁😄 perfektní. Jste skvělá! Děkuji, že tu jste 😊
Radka
Dobrý den, Radko,
mám obrovskou radost, že se Vám mazanec povedl a že tak moc chutnal! :-) A od srdce děkuji za tak velikou pochvalu :-) :-)
Iva
Dobrý den dnes jsem upekla mazance vypadají sezhora krásně, ale dole po obvodu oba kolem dokola prasklý.Nevim,kde jsem udělala chybu.
Nejčastější vady na kráse bývají obvykle tyto:
Popraskání ze strany: to když nenecháte těsto pořádně nakynout.Popraskání na horní straně: to když nenecháte těsto pořádně nakynout, naříznete křížek moc nebo ho naříznete ještě před druhým kynutím. Taky značí slabou mouku, která neudrží mazanec pohromadě, nebo nedostatečné propracování těsta
Boží, pekla jsem na Velikonoce poprvé mazance a jsou skvělý. A dneska peču podruhé a už se na ně moc těším.
Mám velikou radost :-) děkuji!
Iva
Mám velikou radost :-) děkuji!
Dobrý den,
čtu právě Váš rezept na mazanec. otázka mě pálí na jazyku ohledně vajec.
Doposud peču s názorem, že s dostatkem žloutků je těsto jemnější. Půl kila mouky 3-4 žloutky.
Ale upeču určitě mazanec přesně dle Vašeho rezeptu, jsem moc zvědavá.
Děkuji za odpovědˇ.
Dobrý den, Miluško, klidně žloutek do těsta přidejte :-) My to děláme bez něj, mazanec nám chutná a snad bude chutnat i u Vás :-)
Iva
Co to je sladěnka?
Najdete na Google.
jakou konzistenci mám mít omládek? Zkouším úplně poprvé. Když jsem dala ingredience přesně podle receptu, tak z toho vzniklo takové tuhé těsto(je mi jasné, že hodně záleží na mouce, jak saje). Radši jsem přidala vodu a udělala hustší kašičku. Je to špatně? Děkuji
Omládek má konzistenci hustého těstíčka, při kynutí logicky zřídne.
Iv.