Mazance nepeču jen o Velikonocích – máme je moc rádi třeba na víkendovou snídani.
Toto je další z vyzkoušených receptů, který je zařazený mezi naše oblíbence.

Suroviny:

na omládek
100 ml vlažné vody

lžička sladěnky
17-21 g droždí
130 g hladké mouky
– vše dobře promícháme a necháme zakryté asi 60 minut kynout

Dále:
90 ml vody
lžička citrónové šťávy
žloutek (bílek zůstane na potření mazanců před pečením)
80 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
80 g rozpuštěného másla
strouhaná citrónová kůra
asi 40 g rozinek
370 g hladké mouky

Velikonoční mazanec

.

Postup:

k vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho dobře vykynout.
Vykynuté propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Položíme je na plech švem dospodu a svrchu je mírně roztlačíme – dalším kynutím se rovnoměrně vyklenou nahoru.
Opět necháme dobře nakynout, potřeme bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě. (200°C/10 minut, 180°C dalších asi 25 minut).