Velikonoční šoldra

Recept na šoldru jsem dostala od mé milé kamarádky Mirky, která ji pravidelně na Velikonoce peče svému muži a bez ní by prý u nich tyto svátky nebyly Velikonocemi.Samozřejmě, že ji Mirka nepeče v malé pekárně, ale na plechu a v troubě.
Plný plech bychom doma nespořádali, proto jsem si recept upravila pro pekárnu, úměrně jsem snížila množství surovin.

 

Suroviny:
150 ml vývaru z uzeného masa (bez tuku)

320 g polohrubé mouky
2 lžičky cukru
50 ml oleje
menší polovina lžičky soli
(vývar je sám o sobě už slaný)
15 g droždí
Náplň:
75 g Lukany

klobásky
libové uzené maso
zapékací klobása

Postup:
Do pekárny dáme suroviny – kromě těch na náplň – a zapneme program Těsto.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na poloviny a každou z nich rozválíme, nastrouháme na ni polovinu vychlazené Lukany, pak těsto přeložíme a znovu mírně rozválíme.
Jeden kus takto upraveného těsta urovnáme do formy pekárny, poklademe uzeným masem a klobásou a zakryjeme druhou půlkou těsta.
Necháme vykynout, pokud je potřeba, pomůžeme těstu tím, že na 1-2 minutky zapneme program Pečení – prostor v pekárně se krásně vyhřeje a těsto ochotně kyne.
Vykynuté můžeme (a nemusíme) potřít vejcem, posypat semínky a pak už upečeme (program Pečení).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.