Tyto okaté a snadno vytvarované zajíčky je možno dělat víceméně z jakéhokoliv tvárného těsta, asi bych nepoužila jen některé z těst volnějších. Ale je jedno, jestli bude zajíček slaný nebo sladký – z vánočkového, mazancového těsta.

Na slané pohoštění je můžete vyzkoušet třeba z tohoto těsta:

SUROVINY:

250 g vody
50-60 g oleje
1 lžička cukru
2 rovné lžičky soli
10-12 g droždí
500 g hladké mouky

 

POSTUP:

suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké) a použijeme program Těsto. Vykynuté vytáhneme, rozdělíme na 12 dílů, z každého uděláme malou bulku a necháme 5 minut odpočinout.

Při zadělávání těsta bez pekárny rozmícháme v troše recepturní vody lžičku cukru, 1-2 lžíce mouky (také z přichystané, odvážené mouky) a všechno droždí a necháme vzejít kvásek. Po 20 minutách přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi 45-60 minut vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na 12 dílů – z každého uděláme malou bulku a necháme 5 minut odpočinout.

Pak z bulky vyválíme oválné kolečko, veliké asi jako větší dlaň

-rozválená bulka-

-rozválená bulka-

 

….. a čtyřmi zářezy těsto připravíme ke tvarování zajíčka…..

-naříznutí oušek-

-naříznutí oušek-

 

Při ohýbání špiček tváří…..

-přehnutí tvářičky-

-přehnutí tvářičky-

…….dáme pozor na to, abychom je do podkladu zamáčkli – jinak se může stát, že se při pečení zajíček „rozvine“ a zdeformuje.

-tváře-

-tváře-

Vykrojený trojúhelník mezi oušky použijeme na zaječí nos

-i s čumákem-

-i s čumákem-

Na očička v podkladu nastříhneme malé dírky, do kterých zapíchneme dýňové jadérko nebo jadérka špičkou napřed zasuneme pod ohyb „tváří“.

-zajíc před pečením-

-zajíc před pečením-

Necháme vykynout, potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/15 minut – pohledem kontrolujeme barvu).

Zajíčky je opravdu možné dělat z jakéhokoliv kynutého těsta – u sladkých použijeme na očička rozinky.

Za odfocení děkuji naší Katarínce.

Velikonoční zajíčci

Velikonoční zajíčci