Vesnický chléb (celokváskový)

Jak jsem už kdysi někde zmiňovala, často dělávám a peču dva kilové bochníky najednou – těsto mi uhněte robot a chleby peču ve dvou ošatkách na jednom plechu.

Samozřejmě je možnost upéct chleba jen jeden, z poloviční dávky.

Suroviny:

100 g pravidelně krmeného žitného kvásku
440 g vody
2 lžičky cukru
4 lžičky soli
4 lžičky oleje
4 lžičky drceného kmínu
260 g podmáslí
200 pšeničné mouky celozrnné jemné
400 g žitné chlebové mouky
500 g hladké mouky
2 vrchovaté lžíce otrub

(Na 1 bochník:
50 g pravidelně krmeného žitného kvásku
220 g vody
1 lžička cukru
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
2 lžičky drceného kmínu
130 g podmáslí
100 pšeničné mouky celozrnné jemné
200 g žitné chlebové mouky
250 g hladké mouky
1 vrchovatá lžíce otrub)

Postup:

Večer, 10-12h před zaděláním těsta, smícháme kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté necháme do rána pracovat a kynout. Ráno přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trošku si necháme na dosypání) a umícháme volnější těsto, které, omoučené, necháme kynout na teplém místě asi 2-3 hodiny.

Pak propracujeme, uválíme bochník (popř. bochníky dva, děláme-li z celé dávky) a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce.

Upečeme v dobře vyhřáté troubě (250°C/20min, 200°C/25min).

Chleba je, jako všechny celokváskové, moc dobrý. Vedle tohoto celokváskového podmáslového mi připadá malinko pevnější i jakoby troššku sušší.

 

4 komentářeLeave a comment

  • Ahoj Ivi, včera jsem pekla svůj druhý celokváskový chleba a vybrala jsem si tento. Samozřejmě jsem se bála, že neupatlám bochník, ale bez větších problémů se mi to podařilo a upekla jsem ho v remosce. I když jsem ho po obvodu nařezala, tak popraskal, ale to vůbec nevadilo – my máme popraskaný chleba rádi. A povedl se parádně, měkoučký, lahodný, fakt mňamka. Pomaličku se přestávám kvásku bát, i když respekt zatím zůstává pořád 🙂

    • To mám radost! Respekt ke kvásku mám i já. Respekt a veliký obdiv! 🙂

  • Ahoj Ivuško, tak už jsem lapená 😀 ve čtvrtek se pokusím o dva tyto kilové bochníčky, jeden nám, jeden šéfce. Drž mi, prosím, palce 🙂
    Ale i když se mi dařit nebude, nedám se a kvásek pokořím, alespoň pro naši potřebu (Mirek, chudák, spráská všechno, pokud to jenom trochu jde 😀 )
    Měj se krásně a mysli na mně 🙂

    • Ahoj, Jani,
      budu myslet, ale povedou se určitě, neboj 😉
      Budu moc ráda, když dáš vědět.

      P.S. Mirka zdravím! Kdyby totiž nebylo těchto našich „pokusných králíků“ doma, jak jim vděčně a s láskou říkám, zůstalo by u našich prvních nepodarků…dál už by se nám zkoušet nechtělo. Něco jiného je, když i ty ne zcela povedené kusy rodina ochotně zbaští, my se z chyb můžem poučit a další pečení už je bezchybné 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.