Vícezrnné dalamánky

Vícezrnné dalamánky jsou opravdu lehké, s pravidelnými póry, výborné i druhý den. Kousky semínek a zrn, byť jsou předmočené, nás donutí dobře rozkousat každé sousto.

Suroviny: Vícezrnné dalamánky

na omládek
110 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
140 g hladké mouky
21 g droždí

Dále:
30 g žita
30 g pšenice
30 g sojových vloček
lžíce lněného semínka
lžíce žitných otrub
lžička drceného kmínu
3 rovné lžičky soli
2 lžíce oleje
250 g vody do těsta
500 g hladké mouky
50 g žitné mouky

130 g horké vody na namočení mletého zrní

 

Vícezrnné dalamánky

Postup:

toto těsto jsem dělala robotem.

Nejdříve jsem si v kávomlýnku posekala na hrubší šrot pšenici a žito, sójové vločky jen částečně – zůstaly většinou vcelku.

Vícezrnné dalamánky

 

Vše jsem zalila 130 g horké vody a nechala nabobtnat.

Vícezrnné dalamánky
Lžící jsem umíchala v míse robotu omládek, mísu zakryla a omládek nechala 45 minut kynout.

Pak jsem přidala nabobtnané zrní, zbytek ostatních surovin a robotem vymísila těsto. Po 60-90 minutách kynutí (záleží na teple místnosti, kde těsto kyne) jsem ho propracovala, rozdělila na 8 dílů a z každého udělala bulku – dalamánek.

 

Vícezrnné dalamánky
Lehce jsem je nařízla žiletkou, v rozevírajících se zářezech sypla kmínem a nechala na plechu asi 40-45 minut kynout.
V dobře vyhřáté troubě (210°C) byly dalamánky za 25-30 minut upečeny.

 

Vícezrnné dalamánky

 

Vícezrnné dalamánky

10 komentářůLeave a comment

  • Ivo, asi hloupý dotaz, ale dalo by se upéct s nenamletým obilím? Na jak dlouho by se muselo namočit?

  • Ivo, asi pomalu chápu, ale těch 130 g vody na zalití obilí je odebraných z těch 250 g vody do těsta nebo to je navíc?

    • Ještě na doplnění – obilí nebude pomleté a mám ho od večera namočené ve vodě (chtěla bych péct zítra, teda vlastně dnes k večeru).

    • Nemyslím si, že odebraných, určitě jsou navíc – musím to v receptu upřesnit. Jednak v Surovinách píšu – 250 g vody do těsta…a pak také – v receptu je 360 g vody a celkem 690 g mouky (pouze mouky, nepočítám otruby, zrno…).
      Jestli vám v namočeném obilí zbyde nějaká viditelná voda, odlijte ji před zaděláváním těsta pryč 😉
      Ať se váám zadaří! 🙂

  • Dobrý den, tak jsem dalamánky upekla a jsou výborné, nadýchané – až na jeden detail, že obilí je v nich jak broky :-(. Měla jsem ho namočené, jak píšete, před použitím do těsta jsem ho s vločkami ještě spařila horkou vodou, ale nestačilo to. Protože jsou dalamánky velmi chutné, tak to určitě nebyl poslední pokus. Co mám příště udělat? Mám to obilí povařit? A jak dlouho? Chtěla jsem zkusit přidat zrní i do chleba, ale teď mám strach, abych ho tím nepokazila. Mlýnek nemám, takže musím použít celá zrnka.

    • Dobrý den,
      v odkazu výše, na večky šestizrnky, obilí předem máčím, pak vodu sleju a namočené obilí pomixuju ponorným mixérem – je nadrcené méně než to, namleté kávomlýnkem zasucha.
      Pokud nemáte tyčový mixér, budete muset zrní opravdu uvařit. Jak dlouho, neřeknu, je třeba během vaření ochutnávat a včas pak vypnout a scedit. Včas, tzn. povařit tak, aby bylo zrno měkké podle vašich představ.
      Asi by to šlo i se zrním naklíčeným, to také změkne přirozeně, ale ještě jsem to nezkoušela.

  • Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda by šli tvarovat rohlíky a pokud ano, tak jak dlouho asi tak péct?
    Děkuji Aneta

    • Dobrý den, nevím, jestli se těsto nebude trochu lepit, ale zkuste to. Pekla bych je rozhodně kratší dobu, max. 15 minut.

Napsat komentář: Iva Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.