Vnoučkův chleba - kváskový

Tento chleba už tu vlastně jednou je – jen kynutý droždím.
Kváskový můžete upéct jak v pekárně, tak i v troubě nebo remosce.

 

SUROVINY:

Rozkvas:

20 g kvásku
110 g vody
110 g žitné chlebové mouky
Vše v malé misce dobře smícháme, vyškrábneme do formy pekárny a necháme 10-12 hodin kvasit.

Dále:
250-270 g vody
2
00 g pšeničné chlebové mouky
100 g špaldové mouky
2
00 g hladké mouky
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžíce pšeničných otrub

 

 

Vnoučkův chleba - kváskový

Vnoučkův chleba – kváskový

POSTUP:

Do formy pekárny přidáme k hotovému rozkvasu všechny další suroviny a zapneme program Těsto.
Po 2. hlazení (promíchání mezi 2. a 3. kynutím) pekárnu vypneme a navlhčenou rukou můžeme vyndat háky. Těsto ve formě urovnáme, necháme nakynout do jeho obvyklého objemu (trvá to asi 60-120 minut – v létě pokyne těsto rychleji, než v zimě) a pak zapneme program Pečení, který trvá hodinu.

Hotový chleba z formy pekárny vyklepneme a necháme vychladnout na mřížce, aby se zespoda nezapařil.

 

 

4 komentářeLeave a comment

  • Ivo, píšete, že jste použila program Těsto. Je tím myšlený ten program, co pekárnu při přípravě těsta trošku přihřívá nebo ten, co těsto jen umíchá bez předehřevu? Někde jsem četla, že kvásek to přihřívání nemá moc rád, ale jestli to je pravda, nevím. Dík za odpověď.

    • Ano, opravdu program, co přihřívá. Kvásek má teplo do určité meze rád, tak jako kvasnice. Takže tady mu pomůže k lepší aktivaci.
      Většinou psávám, že kvásek nemá rád přílišné teplo tam, kde mi lidé píší, že dali ošatku s těstem kynout na radiátor…do předehřáté trouby (i na 50°C!!!) – takhle nahřívané těsto má snahu se roztékat, nedrží tvar, je kyselejší.

  • Recept vypadá zajímavě, ale nemám otruby. Dají se koupit třeba ve Zdravé výživě?

    • Ano, kupuji ve Zdravé výživě nebo i u nás v Kauflandu – u vloček, krup a podobného 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.