Tento chleba už tu vlastně jednou je – jen kynutý droždím.
Kváskový můžete upéct jak v pekárně, tak i v troubě nebo remosce.

Suroviny:

Rozkvas:
20 g kvásku
110 g vody
110 g žitné chlebové mouky
– vše spolu v malé misce dobře promícháme, vyškrábneme do formy pekárny a necháme v zavřené 10-12 hodin kvasit.

Dále:
250-270 g vody
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g špaldové mouky
200 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžíce pšeničných otrub

Vnoučkův chleba - kváskový

Vnoučkův chleba – kváskový

Postup:

Do formy pekárny přidáme k hotovému rozkvasu všechny další suroviny a zapneme program Těsto.
Po druhém „hlazení“ (promíchávání mezi 2. a 3. kynutím) pekárnu  vypneme, navlhčenou rukou můžeme (a nemusíme) zpod těsta vyndat háky.

Těsto ve formě urovnáme, necháme nakynout téměř až do obvyklého objemu (1-2 hodiny, v létě bude těsto kynout mnohem rychleji a ochotněji než v zimě) a pak zapneme program Pečení, která trvá hodinu.

Hotový chleba z pekárny vyklepneme a necháme dobře vychladnout na mřžce, aby se odspodu nezapařil.

4 komentářeLeave a comment

  • Ivo, píšete, že jste použila program Těsto. Je tím myšlený ten program, co pekárnu při přípravě těsta trošku přihřívá nebo ten, co těsto jen umíchá bez předehřevu? Někde jsem četla, že kvásek to přihřívání nemá moc rád, ale jestli to je pravda, nevím. Dík za odpověď.

    • Ano, opravdu program, co přihřívá. Kvásek má teplo do určité meze rád, tak jako kvasnice. Takže tady mu pomůže k lepší aktivaci.
      Většinou psávám, že kvásek nemá rád přílišné teplo tam, kde mi lidé píší, že dali ošatku s těstem kynout na radiátor…do předehřáté trouby (i na 50°C!!!) – takhle nahřívané těsto má snahu se roztékat, nedrží tvar, je kyselejší.

  • Recept vypadá zajímavě, ale nemám otruby. Dají se koupit třeba ve Zdravé výživě?

    • Ano, kupuji ve Zdravé výživě nebo i u nás v Kauflandu – u vloček, krup a podobného 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.