Kdysi jsem zavařování milovala. Zpracovala jsem a zavařila všechno, co nám naše veliká zahrada dala, až mi manžel potutelně nabízel, že donese i smrkové šišky, kterých máme pod stromy také hodně napadáno….
Štafetu zavařování jsem už předala snaše a s ní i všechny vyzkoušené, oblíbené recepty.

Vzpomínka na léto není ani tak recept, jako spíš nápad. Nápad na hezkou, jedlou vzpomínku na horké letní dny, kterou bych se nestyděla dát komukoliv darem.

Suroviny:

Nálev na okurky
co největší výběr sezónní zeleniny

Vzpomínka na léto

Postup:

Očištěnou zeleninu nastrkáme do sklínky tak, aby ladila k sobě, zalijeme okurkovým nálevem a zavaříme – asi 18-20 minut při 80 stupních.
Pokud některá sklínka nechytne, zavařím ji znovu. Že je zelenina převařená, vidět není a tyto vícekrát zavařené sklenice slouží pak opravdu jen jako ozdoba kuchyně. Ostatní se dají sníst.

Vzpomínka na léto

Těchto zavařenin dělám každý rok několik sklenic. Tu svoji mám pro ozdobu v kuchyni a zbytek se stává pro kohokoliv vítaným dárkem.

Nepoužívám zeleninu, která výrazně barví – např.červenou řepu.

Využiju veškeré zbytky ze zahrádky, které mi po zavařování zbydou – třeba jen několik kousků od každého druhu zeleniny.

Použiji i třeba „odpad“ – drobounkou mladou petržel nebo mrkev, která na zahradě zbyla po protrhávání záhonu.

Pro chlapy přidávám do některých sklenic barevnou feferonku.

Pestrost zaručí i mladá kukuřička, kopr nebo neloupaná, příčně rozkrojená hlava česneku.

Vzpomínka na léto

Vzpomínka na léto