Žáby

Miluju hrátky s kynutým těstem. Jeho poddajnost, tvárnost…a když se přidá i nápad, může vzniknout pečivo, které přitáhne oči dospělým i dětem.
Žabky nejsou nápad můj, viděla jsem je na stránkách www.tortelina.blogspot.de
Těsto mám vlastní, přidala jsem do něj na ochucení (a jako připomínku zelené žabí barvy) medvědí česnek. Mimo jeho sezónu by místo něj byly vhodné mladé kopřivy nebo sekané špenátové listy.

Suroviny:

220 g vody
50 g oleje
lžička cukru
necelé 2 lžičky soli
420-430 g mouky
10 g droždí

hrstka listů medvědího česneku (nebo mladých kopřiv)
párky

Žáby

Postup:

z vody, cukru, droždí a trochu mouky zaděláme kvásek, necháme ho 20-30 minut vykynout.
Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, listy česneku přidáme až ke konci hnětení. Po vykynutí těsta (asi hodina) ho propracujeme a rozdělíme na 8 dílů = 8 budoucích žabek.

Z každého kousku těsta odkrojíme dva malé, na oči – ty v rukou zakulatíme- Z velkého kousku uválíme pramen, obtočíme ho kolem půlky párku a na obou stranách smáčkneme do špiček – koutky žabí hubičky.

Uložíme na plech, přiložíme očka a všechny žáby tak necháme nakynout. Před pečením ještě jehlou párky několikrát propíchneme, aby v troubě nepraskly. Pečeme ve vyhřáté troubě (180°C/asi 20 minut), před pečením potřeme.
Potírala jsem vodou, proto jsou žabky hodně světlé, lépe by bylo potírat směsí vejce s vodou.

Hotovým žábám můžeme před podáváním kečupem nebo hořčicí namalovat očka a třeba i hubiny.

Žáby

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.