Dodnes si živě pamatuji, jaké nepříjemné překvapení mi nachystal můj první chleba z pekárny.

Recept z internetu, zcela bílá mouka (pouze hladká pšeničná) – výsledkem byl buchtovitý chléb téměř bez chuti. Naštěstí jsem zkoušení dalších těst nevzdala a časem nashromáždila dost vlastních, vyhovujících receptů.

Doufám, že vám se tahle negativní zkušenost vyhne a budete z pekárny (a později třeba i trouby) vytahovat jeden voňavý výborný chléb za druhým!

Vyzkoušejte třeba tento, zcela jednoduchý a přeci plný té opravdové chlebové vůně i chuti. Budete-li chtít, můžete část mouky hladké zaměnit za pšeničnou chlebovou.

Suroviny:

370 g vody
2 lžičky soli
3 lžičky kmínu
2 lžičky octa
1 lžička cukru
100 g žitné chlebové mouky
520 g hladké mouky
10-12 g čerstvého droždí

(Můžete samozřejmě použít jen hladkou mouku, ale pak bude váš chleba víc „buchtovitější“. Chlebová mouka mu dodává lepší strukturu i chuť.)

Postup:

Suroviny dáme do pekárny – na dno tekutiny a sůl, pak mouku a ostatní, droždí až nahoru na mouku. Zapneme program Základní.

Toto množství je vhodné pro velké pekárny. Do těch menších (pekáren s menším objemem formy na pečení) musíme gramáž surovin zmenšit, třeba o 1/4 :

280 g vody
necelé 2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžičky octa
necelá lžička cukru
75 g žitné mouky
390-400 g hladké mouky
8 g čerstvého droždí