Tento základní (obyčejný, pokusný, první?) chleba z remosky je velice dobrý (prý „nemá chybu“ – pravil hlavní ochutnávač ) a vydrží tak až do druhého dne.

Ocet přidávám pro mírně nakyslou chuť střídy, kmínu poměrně více, má jím vonět asi každý pořádný chleba.

Chleby, pečené v remosce ničím nepotíráme, i když pak při pečení často prasknou. Remoska vypouští ven velice málo vlhkosti, kůrka hotového chleba by při potření mohla po upečení zůstat vlhká.

V remosce je v podstatě možné upéct chleba jakýkoliv. Je třeba dát větší pozor na gramáž – při příliš velkém chlebu se může stát, že se během pečení přilepí na vřelé víko a kromě zápachu spáleniny budete muset čistit remosku a samozřejmě zůstanete bez chleba.

 

Suroviny:

250 ml (g) vody
lžička cukru
2 rovné lžičky soli
lžička octa
2 lžičky kmínu
100 g žitné chlebové mouky
340-350 g hladké mouky
15 g droždí

Postup:

suroviny dáme do pekárny, nejprve tekuté, pak sypké a použijeme program Těsto.

Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, uděláme z něj kulatý bochník, který oválíme v mouce, zploštíme a uložíme do remosky na pečící papír.

Po vykynutí upečeme – asi 40-45 minut. Remosku nepředehřívám.