Pečivo ze ždímaného těsta je nadýchané a lehounké, na řezu vypadá podobně jako plundrové.
Místo másla je na promazávání použito sádlo, které pak v hotovém pečivu nijak rušivě na chuti nepoznáte. Pro někoho bude výroba ždímaného těsta asi snadnější i rychlejší než výroba těsta plundrového (provalovaného), ze kterého má spousta lidí zbytečné obavy.

Suroviny na závin:

Těsto

  • 250 g vody
  • 40 g cukru
  • 30 g oleje
  • špetka soli
  • 150 g polohrubé mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 15 g čerstvého droždí

Na potření mezi pláty těsta

  • 100 g změklého sádla

Postup

Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a použijeme program Těsto.

Nemáme-li domácí pekárnu, rozmícháme v troše přichystané vody 1-2 lžičky cukru, několik lžic mouky a všechno droždí (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství surovin) a necháme 20 minut vykynout kvásek. Pak přidáme zbytek všech surovin, těsto uhněteme a v teple místnosti necháme vykynout.

DOPORUČENÍ: Lépe se pracuje s chladným těstem a sádlem pouze povoleným, ne rozpuštěným. Těsto můžete po uhnětení dát kynout do lednice. Vykyne tam dobře a pěkně a do studeného se sádlo nebude vpíjet.

Hotové těsto vytáhneme na stůl, propracujeme, rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a necháme asi 15 minut odpočinout.
Pak každou z nich rozválíme na přibližně stejně veliký obdélník, potřeme prochladlým rozpuštěným sádlem (kromě uzoučkých okrajů) a zakryjeme dalším plátem těsta. Ten opět potřeme a zakryjeme a stejně opakujeme až k poslednímu plátu těsta.
Nejvrchnější, pátý obdélník nepotíráme. Okraje na všech čtyřech stranách stiskneme k sobě, spojíme a celý plát srolujeme jako závin.

Chytneme ho na koncích do rukou a zkroutíme jako když ždímáme prádlo.

A máme připraveno k použití. Např. rozválet a naplnit jablky s rozinkami a skořicí a upéct jako závin.