Milujeme špenát. Ať s bramborovým knedlíkem a uzeným nebo zapečený v palačinkách. Pokud ho zbyde jen trocha, udělám z něj nádivku do slaných zelených šneků.
Není třeba mít těsto šupšup (z koupené směsi), naplnit půjde i kterékoliv z pevnějších slaných těst na rohlíky, bulky nebo dalamánky.

 

Suroviny:
500 g směsi na chleba
280 ml vody
2 lžičky cukru
10 g droždí
100 g anglické slaniny
110 g hladké mouky + troška na podsypání
Na náplň
zbytek špenátu
strouhanka
na posypání
tvrdý sýr

Zelení šneci

Zelení šneci

Postup:
Anglickou slaninu, nakrájenou na drobné kostičky vyškvaříme na suché pánvi. Pak ji i s tukem vylijeme do pekárny, přidáme tekutiny, sypké suroviny a zapneme program Těsto.
Hotové těsto propracujeme, rozdělíme na poloviny a každou rozválíme. Potřeme špenátem, zahuštěným trochou strouhanky, zavineme a nakrájíme na řezy.

Zelení šneci

-špenátová spirála-

Když vykynou, potřeme je vejcem, posypeme nahrubo strouhaným sýrem a dáme upéct.

Zelení šneci

-před pečením-

(Pokud nemáme doma směs na chleba, jde použít jakékoliv tužší chlebové nebo bulkové těsto.)