žitné rohlíky

Kdysi mi manžel koupil překvapivě lehounké a dobré žitné rohlíky. Moc mi chutnaly a tak jsem se pokusila vyrobit podobné. Protože pečivon s převahou žitné mouky bývá menší a hutnější, volila jsem tento způsob výroby těsta. A aby nelepilo, nechala jsem ho přes noc kynout v lednici.
Rohlíky jsou veliké, krásně pórovité, lehounké a je vidět, že nejsou jen z bílé mouky.

Suroviny:

1.fáze:
100 ml vody
2 lžičky cukru
170 g hladké mouky
14 g čerstvého droždí
1 vejce
– program Těsto, necháme projít až do konce, pak přidáme:

2. fáze:
30 ml oleje
150 ml vody
220g žitné chlebové mouky
100g hladké mouky
1,5 lžičky soli
1 lžíce sušené bramborové kaše nebo bramboráku v prášku
1 lžíce lněného semínka
2 lžíce dýňového semínka
žitné rohlíky

 

Postup:

Do pekárny dáme suroviny potřebné pro 1.fázi, a necháme projet celý program Těsto. Přidáme zbytek surovin, zapneme program Těsto, ale teď necháme jen umíchat, nenecháváme kynout.
Hned potom uložíme těsto v zakryté míse přes noc do lednice. Ráno nebo dopoledne vyndáme, (už je nakynuté), rozdělíme na 6 – 8 bochánků, trošinku podsypáváme jen tak, aby se těsto nelepilo.
Každý bochánek pak rozválíme na ovál a srolujeme do rohlíku. Ten pak ještě rukou uválíme – spoje záhybů se hezky slepí a rohlík vypadá úhledněji.
Na plechu je necháme nakynout, pak pomašlujeme vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. (Troubu vyhřejeme na 200°C, stáhneme na 180°C a pečeme cca 20 minut.)
Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku.

 

 

15 komentářůLeave a comment

  • Dobrý večer, chtěla bych zkusit tyto rohlíky,ale nemám ani bramborové knedlíky v prášku a ani bramborák,půjde to bez toho a nebo budu muset koupit .Děkuji Jarka

    • Dobrý den,
      určitě kupovat nemusíte. Přidejte malý nastrouhaný vařený brambor, a oddeberte lžíci vody – bramborem těszo maličko zřídne.

    • Dobrý den,
      můžete, i když v něm asi moc brambor není. Spíš bych nastrouhala půlku menší (i syrové) brambory najemno 😉 popř. malinko ubrala vody – bramborou těsto maličko zřídne.

  • Dobrý den, Ivo, tentokrát se nemám čím chlubit. Dala jsem malou syrovou bramboru a ráno jsem k těstu přidala dvě lžíce odebraného žitného kvásku. Těsto bylo řidší, dost jsem podsypávala hladkou mouku, bylo 10 kousků a všechny popraskaly. Jinak jsou ale lehké a moc dobré. Měla jsem asi dát míň vody, že, ale na začátku se mi zdálo husté dost, ruční hnětač to neutáhl, prodělávala jsem ručně na vále. Probléma v čom?

    • Dobrý den, Evi,
      těsto s bramborem musí být po umíchání tužší, stáním při kynutí řídne. Zkuste příště dát jen kousek strouhané vařené brambory (dá se uvařit v sáčku v mikrovlnce během několika málo minut), jinak recept nechte stejný 😉
      Jak máte hustý kvásek? Pokud je řidší, dejte ho tam jen lžíci – ten také může těsto mírně naředit.

      • Dobrý den, Ivo, mockrát děkuju za odpověď. Je to přesně, jak říkáte. Brambora byla syrová a kvásku jsem asi dala moc – je tak hustý, že kecne ze lžíce jako med. Recept je každopádně výborný a rohlíky nám chutnaly i popraskané.

        • Evi, takhle hustému kvásku říkám -poměrně řídký- 🙂 Můj hustý sedí na lžíci jako velice hustá kaše.
          Možná těso opravdu zředil i ten kvásek 😉

  • Aha, tak to mám ten kvásek pěkně blbě. Byla jsem líná a tu to máme. Zpátky a všechno znova. Dík za radu.

  • Ahoj Ivo, konečně se mi podařilo sehnat pekárnu z Lidlu, jak jsi mi doporučila. Funguje super, chtěla bych ale vyzkoušet tyto žitné rohlíky a nevím, jak poznat u programu Těsto, že je již pořádně vymíchané? Nebo jen odhadem?
    Díky předem za odpověď a měj se hezky, Aňa

    • Ahojky 🙂
      žitná mouka chlebová je primárně určená jako mouka na chleba. Je hladší, mnohem jemnější než celozrnná a nejsou v ní částečky obalů zrnek. Mám je ráda obě.
      No a tady se do pekárny dají suroviny z první části, nechá projet program Těsto – tzn. zamíchá, vykyne, promíchne, vykyne – cca 1,5 hodiny.
      Pak přidáš zbytek surovin, dáš stejný program, ale když ukončí to hnětení (a mělo by začít první kynutíú, pekárnu vypneš dlouhým stiskem tlačítka Start, než pípne, a těsto dáš do lednice.
      Je to takhle srozumitelnější?
      A gratuluji k novému pomocníkovi! 🙂
      Iva

  • Ještě prosím, jaký je rozdíl mezi žitnou moukou celorznnou a žitnou moukou chlebovou?
    Děkuji Aňa

  • Dobrý den Ivo,
    ráda bych tyto rohlíky vyzkoušela. Nemám však pekárnu. Šlo by to nějak i bez ní?
    Děkuji
    Zuzana

    • Dobrý den,
      určitě! Klasicky, jako jste zvyklá u ostatního kynutého – pečete častěji nebo jste v tomhle nováček?

  • Děkuji, vyzkouším. Řekla bych, že jsem středně pokročilá pekařka, tak věřím, že se povedou 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.