Dalamánky, maličké chlebíky, velikostí akorát do hrsti…
Převaha žitné mouky, třetina mouky celozrnná – překvapilo mě, jak jsou hotové dalamánky lehoučké. Rozkrojené ukazovaly střídu jak jemná krajka a silně voněly chlebem.
♥
SUROVINY:
Rozkvas:
30 g žitného kvásku
160 g vody
150 g žitné celozrnné mouky
– necháme 10-12 hodin kvasit
Dále:
180-200 g vody
150 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
2 rovné lžičky soli
drcený kmín
POSTUP:
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a poměrně krátce vymísíme těsto, které pak zakryté necháme kynout. Nemusí zdvojnásobit objem, stačí zvětšení (nakynutí) o 50-70 %.
Vykynuté těsto poměrně lepí. Stěrkou ho vyškrábneme na pomoučený stůl, lehce propracujeme a rozkrájíme na 8 dílků – z každého zformujeme oválný dalamánek.
Vytvarované dalamánky uložíme na plech s pečící fólií a zakryjeme proti osýchání. My jsme celý plech i s dalamánky vsunuli do velkého igelitového pytle. Opět necháme nakynout a rozpálíme troubu s dlaždicí.
Vykynuté dalamánky potřeme vodou, nařízneme je, i s fólií je z plechu sešoupneme do trouby a upečeme (220-230°C/20-25 minut).
Dobrý den Ivo,
s pečením začínám a ručního zadělávání těst se ještě bojím, mohu při typu těchto receptů nechat zadělat těsto v pekárně či nikoliv.
Děkuji moc.
Hezký den,
Lucie.
Dobrý den i Vám, Lucie,
na ručním zadělávání těsta není čeho se bát :-) ale můžete nechat klidně umíchat pekárnou. Jen to nenechte běžet moc dlouho, aby se těsto nepřehřívalo. Max.10 minut míchání a pekárnu vypnout.
Robot nemáte?
Dobrý den, zadělávám pouze v pekárně. Mohu se zeptat, proč je problém v přehřívání? Zadělávám tam i chléb a daří se mi. Děkuji.
Dobrý den, to je dobře, že se Vám s pekárnou daří. Je to úžasný pomocník, nedám na ni dopustit.
Kváskové těsto je náchylnější k přehřátí. Nedělá to dobře ani mikroorganismům, ani lepkové struktuře. Zahřívá se už samotným kynutím, při kterém se uvolňuje energie, zahřívá se pak i při mísení – v robotu ho hnětu cca 10 mninut, pekárna hněte 20 minut i více. Proto na to upozorňuji.
Robot nemám, pořídili jsme pekárnu, abych měla pro roční dceru domácí pečivo, dnes jsem dělala podle vás žitné rohlíky a mají úspěch, je to pro me velký pomocník, když nemám moc času se těstu věnovat. Zkusím tedy nechat v pekárně zadělávat 10 minut :-)
Díky moc za vaší práci, díky které jsem se do pečení vůbec pustila. (Nepíšu naposledy :-) )
Lucie
Lucko, to je asi ta největší pochvala, co může být. Děkuju :-)
Pekárna je fantastický pomocník, kterého bych nedala z domu, i když většinu chlebů peču v troubě. Chce to jen vychytat, kdy už je kváskové těsto dost promísené, ale ne zas tak moc, aby se nepřehřívalo. ;-)
Držím pěsti!
Iva
dobrý den,
není té vody v rozkvasu málo ? Těsto bylo dosti hutné, do rána nic moc neudělalo,
ale šumělo, když jsem do něj píchla. Poté bylo nutné přidat více vody do těsta, jinak bych
ho vůbec neumíchala. Děkuji za radu
Dobrý den, ne, určitě vody málo není. Není možné, že jste ji špatně odvážila? Je to několikrát odzkoušený recet, vhyba v něm není.
první pokus…děkuji za recept…jak dlouho kynout po zadělání těsta,prosím?
Nevím, jestli už není pozdě, ale těsto nechte nakynout tak dlouho, dokud nezvětší objem o cca 50 %.
Tak dobré dalamánky a tak úžasně skvěle napsaný recept!!! Nemá to chybu. A to jsem se chlebového kvásku bála.
Jsou výborné-změnila jsem si trošku mouky.Ubrala pšeničnou chlebovou a přidala 90 gr špaldy i trochu vody.Pekla jsem dnes poprvé kváskové pečivo.
Tak to zkusím taky.
Muzu rozkvas nechat i dele jak 12 hodin?
Ahojky, pokud potřebuješ rozkvas nechat kvasit déle, dáš do něj méně počátečního kvasu – třeba 20-25 g. Čím méně kvásku do rozkvasu použiješ, tím déle to pak bude kvasit.
Iva
Ahoj Ivo, trochu mi to po vrchu uschlo,,ale zda se ze kvasek funguje i po delsi dobe. Delam tvuj franzousky chleba.