Dalamánky, maličké chlebíky, velikostí akorát do hrsti…
Převaha žitné mouky, třetina mouky celozrnná – překvapilo mě, jak jsou hotové dalamánky lehoučké. Rozkrojené ukazovaly střídu jak jemná krajka a silně voněly chlebem.

 

SUROVINY:

Rozkvas:
30 g žitného kvásku
160 g vody
150 g žitné celozrnné mouky
– necháme 10-12 hodin kvasit

Dále:
180-200 g vody
150 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
2 rovné lžičky soli
drcený kmín

 

Žitno-pšeničné dalamánky

 

POSTUP:

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a poměrně krátce vymísíme těsto, které pak zakryté necháme kynout. Nemusí zdvojnásobit objem, stačí zvětšení (nakynutí) o 50-70 %.

 

Žitno-pšeničné dalamánky

 

Vykynuté těsto poměrně lepí. Stěrkou ho vyškrábneme na pomoučený stůl, lehce propracujeme a rozkrájíme na 8 dílků – z každého zformujeme oválný dalamánek.

 

Žitno-pšeničné dalamánky

 

Vytvarované dalamánky uložíme na plech s pečící fólií a zakryjeme proti osýchání. My jsme celý plech i s dalamánky vsunuli do velkého igelitového pytle. Opět necháme nakynout a rozpálíme troubu s dlaždicí.

Vykynuté dalamánky potřeme vodou, nařízneme je, i s fólií je z plechu sešoupneme do trouby a upečeme (220-230°C/20-25 minut).

 

Žitno-pšeničné dalamánky