Voňavé a velice chutné, s tmavší střídou – to díky lehké převaze žita nad pšenicí v těstě. Zadělávané vodou a kyselkavým kefírem, jemně vonící kmínem…s velmi pružnou střídou a tenkou, křupavou kůrkou, prostě dalamánky jako vyšité.

SUROVINY:

240 g vody
100 g kefíru
260 g žitné chlebové mouky
240 g hladké pšeničné mouky
polévková lžíce oleje
2 rovné lžičky soli
trocha drceného kmínu (podle chuti)
lžička medu
10 g čerstvého droždí

Žitno-pšeničné špičky

POSTUP:

aby těsto s převahou žita dobře prokvasilo a pečivo bylo dostatečně nakynuté, je vhodné zadělat ho na omládek:
Z přichystaných, odvážených surovin vezmeme 100 g vody, přidáme med, droždí a 130 g hladké mouky. Dobře promícháme a zakryté necháme 45-60 minut kynout.

K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin a umísíme těsto, seškrábneme ho ze stěn mísy a shrneme k sobě, mísu zakryjeme a těsto necháme asi hodinu vykynout.

Po hodině má těsto příjemně zvětšený objem. Vyškrábneme ho z mísy na lehce pomoučený stůl, zlehka propracujeme a rozdělíme na 8-10 kousků. Chová se jako měkká plastelína – lepí se k sobě, ale na pomoučené prsty se nechytá. Z každého kousku uděláme bulku a přitom se snažíme nezapracovávat do těsta další mouku navíc.
Všechny bulky pak rukou rozválíme na kratší válečky se špičatými konci a uložíme je kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií (trvá to asi 45-60 minut).

Troubu dobře rozehřejeme na 230°C, bulky svrchu 2-3 x nařízneme, postříkáme vodou z rozprašovače a dáme péct. Po 3-5 minutách teplotu zmírníme na 210°C a špičky dopečeme (asi 20-25 minut, celkem tedy pečení trvá ke 30 minutám).

Dalamánky mají kůrku, která při kousnutí chroupne v zubech, a příjemně pružnou a měkkou střídu. Nejlepší jsou samozřejmě v den upečení, ale i druhý den jsou chutné. Ať už potřené máslem a obložené něčím dobrým nebo nakrájené na plátky a opečené v toustovači.
Těsto je vlastně velice podobné těstu chlebovému, a protože se dobře tvaruje a tvar drží, můžete z něj upéct buď několik kusů dalamánků nebo z celého těsta bochník chleba. Jen doba pečení se u chleba prodlouží.