K žitným nebo převážně žitným chlebům jsem rodinu dlouho nemohla přemluvit…prostě jim nechutnaly. Náš denní chleba sice nemusel být zcela bílý a měkounký jako buchta, ale hodně lehký a sušší.

Proto jsem tento žitňáček pekla vlastně pro sebe….vychládal už na stole, když dojely děti na víkend a hned po pozdravu zazněla prosba, jestli ho můžou nakrojit. Následovalo zklamání, že musí vydržet do zítřka a když jsem je viděla, jak kolem -původně mého- chleba celý večer mlsně krouží, zadělala jsem na druhý.

(A dobře jsem udělala – z prvního chleba jsem taktak stihla ochutnat, posnídala ho celá rodina.)

 

SUROVINY:

Rozkvas:
50 g žitného kvasu
250 g vody
250 g žitné chlebové mouky
Suroviny na rozkvas smícháme a zykryté necháme v teple pracovat asi 12 hodin. (Rozkvasit můžeme i nadvakrát: smícháme 20 g kvásku, 150 g žitné mouky a 150 g vody, po vykvašení přidáme 100 žitné mouky, 100 g vody a necháme v teple dokvasit.)

Dále:
160 g syrovátky nebo vody
200 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
30 g sezamu
8-10 g (rovné 2 lžičky) soli
drcený kmín (kdo má rád)

 

 

Žitný chléb se sezamem

 

POSTUP:

Hotový rozkvas má hodně zvětšený objem, příjemně nakysle voní a na povrchu se objevují kráterky po prasklých bublinách.
Vmícháme zbytek surovin a hned, bez kynutí, těsto urovnáme do sádlem vymaštěné formy, kterou můžeme po vymaštění navíc lehce vysypat semínky nebo vločkami. Chleba pak bude ozdobený i na bocích.

Povrch těsta můžeme také ozdobit semínky, formu s těstem pak vložíme do velkého igelitového pytle a uzavřeme, necháme vykynout a upečeme.

Můžete vložit a upéct v troubě předehřáté na 200-210°C, přibližně 40 minut. Nebo můžete upéct se studeným startem, na 210°C, před dopečením pak chleba vyklopit z formy a dopéct na mřížce, asi 10-15 minut. Zkoušela jsem (s výborným výsledkem) i studený start na spodní pečení, po 20-25 minutách přepnuto na pečení horní – dolní ohřev. Počátečních 20 minut tepla odspodu pomohlo chlebu dokynout, a zároveň se nezapekl svrchu. Tento způsob ale určitě nezkoušejte u chlebů ve formě, které jsou na hranici překynutí – v počátečních minutách vzrůstající teploty v troubě by pravděpodobně překynuly a mohly se propadnout. Pokaždé, při všech způsobech pečení, je vhodné před dokončením chleba z formy opatrně vyklepnout na mřížku nebo plech, na kterém pečete a takhle chleba dopéct. Bude mít lepší kůrku.

Hotový chleba krájíme nejdřív po 12 hodinách, jinak může být uvnitř lehce mazlavý. Díky žitu a vyššímu obsahu vody vydrží vláčný třeba i týden.