Žitný chleba (cihlička)

Zcela obyčejný žitný chlebík – jen z žitné chlebové mouky, se zcela všední přípravou.
Díky žitu a vetšímu množství vody v těstě vydrží opravdu dlouho vláčný a asi nejvíc mi chutná s máslem a sýrem….nebo jen se sýrem….ale i tvarohová pomazánka není marná. Prostě – u nás vyhrává co nejprostší „mazání“ nebo obloha 😉

 

Suroviny:

1. rozkvas:
15 g žitného kvásku
70 g vody
70 g žitné chlebové mouky
– smíchat, nechat vykvasit přibližně 10-12 hodin = 150 g příjemně kyselkavě vonícího kvásku

2. dokrmení:
vykvašený kvásek z bodu 1. (= 150 g)

150 vody
150 žitné chlebové
rovná lžička sladěnky
– nechat vykvasit, hotovo obvykle do 2-4 hodin

3. zadělání těsta:
320-400 g vody

450 g žitné chlebové
2,5 rovné lžičky soli
kmín

.

Žitný chleba (cihlička)

.

Postup:

časový rozvrh si pravděpodobně zvolí každý takový, jaký bude vyhovovat jemu. U nás se večer zadělá rozkvas (bod 1.) – pečlivým rozmícháním všech surovin, mísa se zakryje proti osýchání a rozkvas necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit.

Ráno rozkvas příjemně kyselkavě – chlebově voní a je nakynutý. Dokrmíme podle bodu 2. – sladěnku je vhodné před přidáním do těsta rozmíchat v předepsaném množství vody.
Opět zakryjeme a znovu necháme prokvasit – teď už jen 2-4 hodiny, do zvětšení objemu těsta a opět navinulé vůně.

.

žitný chleba (cihlička)

-vykvašení dokrmený kvásek, před doděláním těsta-

.

Přidáme zbytek surovin (3.bod, vodu podle potřeby – těsto nesmí být hutné) a krátce a dobře promícháme – nemá cenu mísit nějak dlouho, žito to ani nemá moc rádo.
Umíchané těsto urovnáme do máslem nebo sádlem vymazané chlebové formy (moje je větší, asi 30 cm, dělaná na zakázku) a přikryté utěrkou necháme vykynout – v závislosti na okolní teplotě to trvá 1-3 hodiny.

Povrch vykynutého bochníčku potřeme vodou, můžeme posypat semínky a dáme péct na plech do studené trouby – po vložení formy s těstem ji zapneme na 210-220°C. Po 40-45 minutách pečení chleba z formy vyklopíme na plech, na kterém forma stála a asi 15 minut dopékáme.

Krájíme nejdříve po 12 hodinách.

.

Žitný chleba (cihlička)

.

.

 

25 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den,
    bylo by možné chléb umíchat mimo a sát upéct do pekárny?
    Děkuji, Luca

  • Diky za rychlou odpoved! Kdp ozkouseno- umichano dle receptu a jen dano pect do pekarny a vysledek je famozni! resp. uz neni-snedli ho:)

  • Taky to, už hodně dlouho, dělám jako Luca a spokojenost. Pekárna mi moc dobře žitný chléb neumíchala, takže robot a následné kynutí a pečení v pekárně 😉

  • Dobrý den, prohlížím s nadšením a chutí do pečení Vaše stránky a několikrát jsem se setkala s názvem, přísadou ,,sladěnka,,:-). Dle mého by to mohl být cukr, ale nevím, zda i dle Vás.-)
    Děkuji za odpověď. Lenka

    • Dobrý den, Lenko,
      Sladěnka je sladový výtažek, který obsahuje jednodušší cukry a zbytky enzymů – vše velmi prospěšné kvasinkám. Mají pak lepší start a na těstě je to poznat 🙂
      Koupíte ji ve zdravé výživě, v lednici vydrží až do spotřebování, i po záruce.
      Iva

      • Děkuji, stále pročítam Vaše stránky a už jsem narazila na popis sladenky😉Tak teď zkusím sehnat ve zdravé výživě. Lenka

  • Ivco klekla jsem v pekárně..chuťově je chleba výborný, ale ráda bych ho zkusila do formy a v troubě..prosím jaké máte rozměry formy??Dekuji Lenka

  • Ivco koupila jsem formu a před chvílí chlebik vyndala z trouby..netuším, zda někdo vydrží 12 h nekrajet..mě se to rozhodně netyka☺ještě teď se mi na jazyku rozplývá chuť vlažného chleba s maslem😉pokud se týká zitneho chleba,je tohle náš favorit..děkuji za Vaše recepty👍zkouším stále další a cela rodina s nadšením ,,žere,,😂

    • Neumím popsat, jak mě tohle těší 🙂
      Přeji vám hodně úspěchů v dalším pečení!!!
      Iva

  • Dobrý den paní Ivo.
    Když mám krásně po nočním nakrmení naběhnutý kvásek , je toho větší množství. / večer jsem dala základ z ledničky(nemám ho zvážený), 60g žitné mouky a 60g vody – kvásek mám od kamarádky a takový recept mi dala – odeberu pak 2 lžíce, ty schovám a se zbytku peču.. Ale chtěla bych upéct třeba ráno nějaký váš recept, ale nyní nevím ,jak začít, když v receptech je recept na večerní kvásek s vašim množstvím mouky,kvásku a vody. Jestli mi tedy rozumíte, jak pracovat s receptem, když už mám ráno rozkvašený svůj kvásek s jiným množstvím surovin. Jak ho přizpůsobit jinému receptu , když se ráno rozhodnu třeba pro jiný zajímavější chleba 🙂 Děkuji za odpověď / jsem začátečník, upekla jsem zatím 3x chutný chlebík/

    • Dobrý den,
      můj kvásek má 100% hydrataci, tzn. je v něm stejné množství vody jako mouky (ve 100 g kvásku je 50 g vody a 50 g mouky).
      Pokud je i ten Váš stejně hustý, spočtěte gramy u mého rozkvasu (dost často to bývá 30 g kvásku, 150 g žitné mouky a 150 g vody = 330 g výsledného rozkvasu) a použijte stejné množství svého rozkvašeného kvásku, který přidáte už do těsta a zaděláte na chleba.
      Je to tak srozumitelné? A rozuměla jsem dobře i já Vám (chápu dobře, nač se ptáte)?
      Iva

  • Ježíšek mi přinesl Ruce v mouce, tak jsem hned musela začít zkoušet. Volba padla na tenhle chleba a toustový s droždím. Žitný celokváskový chleba upéct umím, ale tenhle postup a výhradně chlebovou žitnou mouku jsem ještě nezkoušela. No – a velká spokojenost. Chleba je opravdu vynikající a má skvělou strukturu. Jen jsem ho měla tmavší než je tady na obrázku, asi mám nějakou tmavou mouku. 🙂 Děkuji za recept, bude velmi využíván.

  • Dobrý den, chystám se upéct tento chleba, jen mi neni jasné ono vyklopení na plech. Patrne hloupý dotaz, ale mela bych chleb vyklopit a pak obrátit zaoblenou stranou nahoru, že? Mám s celožitným chlebem už několik placatých mokrých zkyšeností 😀

    • Dobrý den, máte na mysli ono vyklopení už téměř upečeného chleba z formy, aby se mu opekla kůrka ze všech stran, že? Můžete ho obrátit vypouklou stranou nahoru, já ho obvykle nechávám ležet na boku 😉
      Iva

  • Děkuji za odpověď s hlavně funkční recept! Chleba je parádní, nejlepší celožitný, co jsem ochutnala. A upekla 🙂

  • Dakujem .Dodrzala som postup a je vynikajuci.Dala som ho do mensieho obycajneho stareho smaltovaneho pekaca lebo formu mam mensiu .Cely chlieb mal dookola peknu korku.Vdaka a prajem Vam dobre pecenie.

  • Este chcem dodat, ze som ho vobec nemusela otacat, aby sa korka upiekla aj dookola .Zrejme ten pekacik urobil svoje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.