Zcela obyčejný žitný chlebík – jen z žitné chlebové mouky, se zcela všední přípravou.
Díky žitu a vetšímu množství vody v těstě vydrží opravdu dlouho vláčný a asi nejvíc mi chutná s máslem a sýrem….nebo jen se sýrem….ale i tvarohová pomazánka není marná. Prostě – u nás vyhrává co nejprostší „mazání“ nebo obloha ;-)

Suroviny:

1. rozkvas:
15 g žitného kvásku
70 g vody
70 g žitné chlebové mouky
– smíchat, nechat vykvasit přibližně 10-12 hodin = 150 g příjemně kyselkavě vonícího kvásku

2. dokrmení:
vykvašený kvásek z bodu 1. (= 150 g)
150 vody
150 žitné chlebové
rovná lžička sladěnky
– nechat vykvasit, hotovo obvykle do 2-4 hodin

3. zadělání těsta:
320-400 g vody
450 g žitné chlebové
2,5 rovné lžičky soli
kmín

.

Žitný chleba (cihlička)

.

Postup:

časový rozvrh si pravděpodobně zvolí každý takový, jaký bude vyhovovat jemu. U nás se večer zadělá rozkvas (bod 1.) – pečlivým rozmícháním všech surovin, mísa se zakryje proti osýchání a rozkvas necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit.

Ráno rozkvas příjemně kyselkavě – chlebově voní a je nakynutý. Dokrmíme podle bodu 2. – sladěnku je vhodné před přidáním do těsta rozmíchat v předepsaném množství vody.
Opět zakryjeme a znovu necháme prokvasit – teď už jen 2-4 hodiny, do zvětšení objemu těsta a opět navinulé vůně.

.

žitný chleba (cihlička)

-vykvašení dokrmený kvásek, před doděláním těsta-

.

Přidáme zbytek surovin (3.bod, vodu podle potřeby – těsto nesmí být hutné) a krátce a dobře promícháme – nemá cenu mísit nějak dlouho, žito to ani nemá moc rádo.
Umíchané těsto urovnáme do máslem nebo sádlem vymazané chlebové formy (moje je větší, asi 30 cm, dělaná na zakázku) a přikryté utěrkou necháme vykynout – v závislosti na okolní teplotě to trvá 1-3 hodiny.

Povrch vykynutého bochníčku potřeme vodou, můžeme posypat semínky a dáme péct na plech do studené trouby – po vložení formy s těstem ji zapneme na 210-220°C. Po 40-45 minutách pečení chleba z formy vyklopíme na plech, na kterém forma stála a asi 15 minut dopékáme.

Krájíme nejdříve po 12 hodinách.

.

Žitný chleba (cihlička)

.

.