Zcela obyčejný žitný chlebík – jen z žitné chlebové mouky, se zcela všední přípravou.
Díky žitu a vetšímu množství vody v těstě vydrží opravdu dlouho vláčný a asi nejvíc mi chutná s máslem a sýrem….nebo jen se sýrem….ale i tvarohová pomazánka není marná. Prostě – u nás vyhrává co nejprostší „mazání“ nebo obloha ;-)
Suroviny:
1. rozkvas:
15 g žitného kvásku
70 g vody
70 g žitné chlebové mouky
– smíchat, nechat vykvasit přibližně 10-12 hodin = 150 g příjemně kyselkavě vonícího kvásku
2. dokrmení:
vykvašený kvásek z bodu 1. (= 150 g)
150 vody
150 žitné chlebové
rovná lžička sladěnky
– nechat vykvasit, hotovo obvykle do 2-4 hodin
3. zadělání těsta:
320-400 g vody
450 g žitné chlebové
2,5 rovné lžičky soli
kmín
.
.
Postup:
časový rozvrh si pravděpodobně zvolí každý takový, jaký bude vyhovovat jemu. U nás se večer zadělá rozkvas (bod 1.) – pečlivým rozmícháním všech surovin, mísa se zakryje proti osýchání a rozkvas necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit.
Ráno rozkvas příjemně kyselkavě – chlebově voní a je nakynutý. Dokrmíme podle bodu 2. – sladěnku je vhodné před přidáním do těsta rozmíchat v předepsaném množství vody.
Opět zakryjeme a znovu necháme prokvasit – teď už jen 2-4 hodiny, do zvětšení objemu těsta a opět navinulé vůně.
.
.
Přidáme zbytek surovin (3.bod, vodu podle potřeby – těsto nesmí být hutné) a krátce a dobře promícháme – nemá cenu mísit nějak dlouho, žito to ani nemá moc rádo.
Umíchané těsto urovnáme do máslem nebo sádlem vymazané chlebové formy (moje je větší, asi 30 cm, dělaná na zakázku) a přikryté utěrkou necháme vykynout – v závislosti na okolní teplotě to trvá 1-3 hodiny.
Povrch vykynutého bochníčku potřeme vodou, můžeme posypat semínky a dáme péct na plech do studené trouby – po vložení formy s těstem ji zapneme na 210-220°C. Po 40-45 minutách pečení chleba z formy vyklopíme na plech, na kterém forma stála a asi 15 minut dopékáme.
Krájíme nejdříve po 12 hodinách.
.
.
.
Dobrý den,
bylo by možné chléb umíchat mimo a sát upéct do pekárny?
Děkuji, Luca
Dobrý den,
to nevím, nikdy jsem nezkoušela. Bohužel neporadím.
Iva
Diky za rychlou odpoved! Kdp ozkouseno- umichano dle receptu a jen dano pect do pekarny a vysledek je famozni! resp. uz neni-snedli ho:)
To mám radost :-)
A třeba Vaše zkušenost pomůže i dalším ;-)
Taky to, už hodně dlouho, dělám jako Luca a spokojenost. Pekárna mi moc dobře žitný chléb neumíchala, takže robot a následné kynutí a pečení v pekárně 😉
Dobrý den, na jaký program pečete v pekárně? Díky, Bára
Věruš prosim a jak dlouho se peče v pekárně?
Peču na program „PEČENÍ“!
Ale kolik minut prosim?
Dobrý den, prohlížím s nadšením a chutí do pečení Vaše stránky a několikrát jsem se setkala s názvem, přísadou ,,sladěnka,,:-). Dle mého by to mohl být cukr, ale nevím, zda i dle Vás.-)
Děkuji za odpověď. Lenka
Dobrý den, Lenko,
Sladěnka je sladový výtažek, který obsahuje jednodušší cukry a zbytky enzymů – vše velmi prospěšné kvasinkám. Mají pak lepší start a na těstě je to poznat :-)
Koupíte ji ve zdravé výživě, v lednici vydrží až do spotřebování, i po záruce.
Iva
Děkuji, stále pročítam Vaše stránky a už jsem narazila na popis sladenky😉Tak teď zkusím sehnat ve zdravé výživě. Lenka
Zdravim Ivuš. Taky jsem nevedela co je sladenka 😊. Muzu nahradit medem?
:-) ano, jde to. A med je také fajn, ale se sladěnkou je pečivo ještě o kousek lepší.
Děkuju.♥️
Ivus prosim,lze tento chlebik nechat kynout pres noc v lednici v osatce a pak upict v remosc?
Přiznám se, že nevím – tu lednici jsem nikdy u žita nezkoušela. V remosce bych ho nepekla proto, že vyvine pouze 180 °C, žitné chleby peču alespon při 200 °, ale i proto, že z žitného těsta potřebuji pečením odvést část vody z těsta pryč. A remoska je na tohle malý, uzavřený prostor, který drží vlhkost uvnitř.
Ivco klekla jsem v pekárně..chuťově je chleba výborný, ale ráda bych ho zkusila do formy a v troubě..prosím jaké máte rozměry formy??Dekuji Lenka
Leni, mám formu na chlebík dělanou, přibližně 30 cm dlouhou ;-)
Ivco koupila jsem formu a před chvílí chlebik vyndala z trouby..netuším, zda někdo vydrží 12 h nekrajet..mě se to rozhodně netyka☺ještě teď se mi na jazyku rozplývá chuť vlažného chleba s maslem😉pokud se týká zitneho chleba,je tohle náš favorit..děkuji za Vaše recepty👍zkouším stále další a cela rodina s nadšením ,,žere,,😂
Neumím popsat, jak mě tohle těší :-)
Přeji vám hodně úspěchů v dalším pečení!!!
Iva
Dobrý den paní Ivo.
Když mám krásně po nočním nakrmení naběhnutý kvásek , je toho větší množství. / večer jsem dala základ z ledničky(nemám ho zvážený), 60g žitné mouky a 60g vody – kvásek mám od kamarádky a takový recept mi dala – odeberu pak 2 lžíce, ty schovám a se zbytku peču.. Ale chtěla bych upéct třeba ráno nějaký váš recept, ale nyní nevím ,jak začít, když v receptech je recept na večerní kvásek s vašim množstvím mouky,kvásku a vody. Jestli mi tedy rozumíte, jak pracovat s receptem, když už mám ráno rozkvašený svůj kvásek s jiným množstvím surovin. Jak ho přizpůsobit jinému receptu , když se ráno rozhodnu třeba pro jiný zajímavější chleba :) Děkuji za odpověď / jsem začátečník, upekla jsem zatím 3x chutný chlebík/
Dobrý den,
můj kvásek má 100% hydrataci, tzn. je v něm stejné množství vody jako mouky (ve 100 g kvásku je 50 g vody a 50 g mouky).
Pokud je i ten Váš stejně hustý, spočtěte gramy u mého rozkvasu (dost často to bývá 30 g kvásku, 150 g žitné mouky a 150 g vody = 330 g výsledného rozkvasu) a použijte stejné množství svého rozkvašeného kvásku, který přidáte už do těsta a zaděláte na chleba.
Je to tak srozumitelné? A rozuměla jsem dobře i já Vám (chápu dobře, nač se ptáte)?
Iva
Ježíšek mi přinesl Ruce v mouce, tak jsem hned musela začít zkoušet. Volba padla na tenhle chleba a toustový s droždím. Žitný celokváskový chleba upéct umím, ale tenhle postup a výhradně chlebovou žitnou mouku jsem ještě nezkoušela. No – a velká spokojenost. Chleba je opravdu vynikající a má skvělou strukturu. Jen jsem ho měla tmavší než je tady na obrázku, asi mám nějakou tmavou mouku. :) Děkuji za recept, bude velmi využíván.
Děkuji za milou zprávu, Evi :-)
Dobrý den, chystám se upéct tento chleba, jen mi neni jasné ono vyklopení na plech. Patrne hloupý dotaz, ale mela bych chleb vyklopit a pak obrátit zaoblenou stranou nahoru, že? Mám s celožitným chlebem už několik placatých mokrých zkyšeností :D
Dobrý den, máte na mysli ono vyklopení už téměř upečeného chleba z formy, aby se mu opekla kůrka ze všech stran, že? Můžete ho obrátit vypouklou stranou nahoru, já ho obvykle nechávám ležet na boku ;-)
Iva
Děkuji za odpověď s hlavně funkční recept! Chleba je parádní, nejlepší celožitný, co jsem ochutnala. A upekla :)
Len nerozumiem, prečo sa chlebík dáva do studenej rúry.
Během nahřívání trouby ještě dokyne a zvětší objem.
Dakujem .Dodrzala som postup a je vynikajuci.Dala som ho do mensieho obycajneho stareho smaltovaneho pekaca lebo formu mam mensiu .Cely chlieb mal dookola peknu korku.Vdaka a prajem Vam dobre pecenie.
Este chcem dodat, ze som ho vobec nemusela otacat, aby sa korka upiekla aj dookola .Zrejme ten pekacik urobil svoje.
Dobrý den, jen se chci zeptat, těch 40-45 minut počítám od vložení chlebíka do studené trouby nebo od okamžiku, kdy se trouba nahřeje na požadovaných 210 st.? Ještě nikdy jsem nepekla žitný chleba tak, že bych ho vložila do studené trouby.
Dobrý den, já je počítám od vložení do trouby. Každá trouba se zahřívá i peče jinak, klidně chleba ve formě nechtě péct 50 minut a pak po vyklopení dopékejte kratší dobu. Ale nejste-li zvyklá (nebo máte obavy zkusit to), pečte jako obvykle – vložte vykynutý chleba péct do trouby vyhřáté.
Pekný deň Iva, prečítala som túto diskusiu niekoľkokrát, ale nikde som nenašla, kde treba v rúre umiestniť mriežku. Či na spodok rúry alebo do stredu ako, keď pečiem trebárs koláč.
Za odpoveď ďakujem.
Dobrý den, mřížku mívám většinou níže, ve spodních polohách.
Dobry den, da sa, prosim vas, dat chleba kysnut v osatke a potom vyklopit na plech?
ci nebude drzat tvar?
vdaka!
Dobrý den, ne, tento nebude držet tvar. Je třeba péct ve formě.
Dobry den,
delala jsem tento chleba dvakrat, poprve uspesne a vcera neuspesne, drzela jsem se receptu, ale fazi rozkvasu jsem udelala z celozrnne zitne, protoze jsem musela jit teprve nakoupit chlebovku, a pak i do finalniho testa pridala celozrnnou. A tentokrat chleba zustal uprostred divne mazlavy. Muze to byt tou moukou? Dekuji za odpoved.
Dobrý den,
pokud jste použila poměrně dost mouky celozrnné, bylo určitě potřeba dodat několik lžic vody navíc – přidala jste nebo těsto zůstalo hutné?
Podle mě je mazlavost zapřičiněna nedostatečným prokvašením – buď že kvásek nezvládal hodně tuhé těsto nebo nebyl v nejlepší kondici.
Iva
Vodu jsem prave pridavala, ale je pravda ze kvasek nedavno zmrtvych vstal, tak je mozna jeste slaby, ikdyz rozkvas a i dalsi faze kynula pekne..kazdopadne dekuju za odpoved :)
Jakou značku mouky prosím používáte?
Dobrý den, Lenko, mám vyzkoušeno mnoho značek, žádná mě zatím nepříjemně nepřekvapila – tato cihlička je, myslím, pečená z Babiččiny.
Děkuji moc za odpověď Ivi.
Zkoušela jsem tento chleba z mouky od několika výrobců, ale stále není tak světlý, jako Váš.
Vždy je hodně mokrý
Nezkoušela jste ho trochu víc vypéct? (Barvu bych moc neřešila, tu může zkreslit fotoaparát nebo svtlo, ve kterém je chléb fotografovaný.)
Zkuste ke konci pečení snížit teplotu třeba na 160°C a chleba péct ještě o 10 minut déle a pak porovnat s dřívějšími chleby.
Ja misto sladenky pouzivam med.
Dobrý vecer. Doporucujete nechat chlebik chladnout jen tak na mrizce nebo zabaleny v uterce? Je tam rozdil? Dekuji. Verca
Dobrý den, myslím, že na mřížce vychladne rychleji :-)
Iva