Vyrobit životaschopný kvásek touto metodou je téměř hračka – stačí na to žitná mouka a necelých 100 ml přírodní ovocné šťávy – (neslazený) mošt, 100% džus (bez cukru a konzervantů) nebo jen vymačkat pomeranč nebo mandarinku.

Suroviny:

pomerančová šťáva
celozrnná žitná mouka
žitná mouka chlebová

 

Postup:

první tři dny použijeme šťávu (měla jsem z vymačkaného pomeranče) a celozrnnou žitnou mouku. Šťávu proto, že přirozeně okyselí prostředí a zabrání tak množení nežádoucích mikroorganismů, které někdy svým působením vývin kvásku pozdrží, zpomalí.

Vhodnější je míchat kvásek v menší sklenici, použila jsem asi 200 ml, a kvásek si založit (a pak i krmit) malým množstvím mouky.

 

1. den – smícháme 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky

Žitný kvásek - ananasové řešení

-založení kvásku-

 

2. den – promícháme a přidáme opět 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky

Žitný kvásek - ananasové řešení

-druhý den po krmení-

 

3. den – vmícháme znovu 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky

Žitný kvásek - ananasové řešení

-třetí den už kvásek velmi hezky bublinkuje, foto je PŘED dalším (třetím) krmením-

 

A pouhých pár hodin po nakrmení už kvásek ve sklenici běží nahoru

Žitný kvásek - ananasové řešení

-tentýž den (3.den po založení), čtyři hodiny po nakrmení (mezi 3. a 4. fotkou uplynuly jen čtyři hodiny)-

 

4. den – už můžeme přejít z celozrnné mouky na mouku chlebovou. Ze všeho množství kvásku, co zatím máme, si odebereme pouhých 40 g, ke kterým přidáme 20 g obyčejné pitné vody a 20 g žitné chlebové mouky. Dobře promícháme, zakryjeme proti osýchání a necháme vykvasit. Zbytek původního kvásku vyhodíme.

5. den – opět nakrmíme stejně, jako den před tím (40 g kvásku, 20 g vody a 20 g mouky) a stejně krmíme až do doby, než začne kvásek pravidelně růst – ten můj rostl stejně už od 4. dne (foto níže – mezi první a třetí fotkou uplynuly jen 2,5 hodiny)
žitný kvásek

 

Něco málo přes 4 hodiny trvalo kvásku, než dosáhl svého maxima, byl plný bublinek (z bočního pohledu, přes stěnu odměrky) a jeho povrch se pěkně vyklenul (foto níže)

žitný kvásek

-žitný kvásek na vrcholu-

 

Přes noc kvásek ještě více uzrál, a potřeboval znovu nakrmit – dává to najevo zarovnaným nebo až propadlým, i jakoby potrhaným povrchem (foto níže), popraskanýma bublinama a je cítit o hodně kyseleji, než večer, kdy byl vypouklý a kyselkavě, chlebově voněl.

 

hladový žitný kvásek

-propadlý povrch s kráterkama po prasklých bublinkách-

 

Pokud nám kvásek reaguje takto (pravidelně, rychle a ochotně zvětšuje svůj objem), je možné přejít na krmení 2 x denně (aby se rozmnožila a ustálila mikroflora a kvásek se stal silným tak, že sám, bez použití droždí nakypří třeba těsto na chleba).

Po dobu 10-14 dnů 2 x denně z kvásku odebereme 10 g, ty nakrmíme 40 g vody a 40 g žitné chlebové mouky, zbytky kvásku (po odebrání) můžeme postupně ukládat všechny dohromady do lednice a přidávat pak kvásek do jakéhokoliv kynutého těsta – na chleba, rohlíky aj.
Výrazně zlepší jejich chuť.

Takto nakrmený kvásek (10-40-40) by měl do 8-12 hodin po nakrmení minimálně zdvojnásobit dvůj objem. Po 14 dnech by měl být kvásek dost silný na to, aby vykynul náš první celokváskový chleba.

 

Inspirováno:
http://www.kvaskovani.cz
http://www.thefreshloaf.com/node/10901/pineapple-juice-solution-part-2
http://www.thefreshloaf.com/node/233