Žitný kváskový chleba

Plánovala jsem tento chleba udělat malý – právě proto, abych si ho mohla upéct v remosce.
Takže kdo bude chtít péct v troubě, suroviny pouze zdvojnásobí.

Suroviny:

20 g pravidelně občerstvovaného žitného kvásku
250 g (ml) vody
100 g žitné celozrnné mouky jemné
230 g žitné chlebové mouky
chlebové koření (nebo kmín)
50 g strouhaných vařených brambor
1-1,5 lžičky soli

 

 

Žitný kváskový chleba

-krajíc-

Postup:

smícháme kvásek a 100 g vody s celozrnnou žitnou moukou a zakryté necháme v teple 10-12 hodin kvasit.
Pak vmícháme zbytek surovin, chvíli necháme odpočinout a těsto urovnáme do vymaštěné formy (měla jsem kulatou nerez krabičku). Necháme 2-2,5 hod nakynout a upečeme v remosce – asi 40 minut. Pak z formy vyklopíme, vrátíme do remosky a ještě aspoň 10 minut dopékáme.
Krájíme po 24 hodinách od upečení.

 

 

 

 

25 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den Ivo,
    prosím vás šel by tento chleba udělat v pekárně ? Sháním recept na žitný chleba ( bez zrníček nebo šrotu ), který by šel udělat v pekárně. Neporadila byste mi prosím ?
    Předem děkuji, Jitka

    • Dobrý den,
      upéct žitňáček v pekárně jsem ještě nezkoušela. Mělo by to jít, ale nedoporučuji použíct plný program na chleba – celožitné těsto se má mísit co nejkratší dobu. Takže krátce promísit (jen ať se všechny suroviny dobře promíchají), pekárnu vypnout, vytáhnout metličky, nechat nakynout a upéct 😉

  • Dobrý večer, chci se zeptat, zda těch 100 g vody, co se dává do kvásku, jsou započítané do základních surovin 250 g. Tím pádem v dodělání těsta přidám jen 150 g vody a nebo je to navíc. Děkuji za odpověď. Tereza

    • Dobrý den, ano, těch 100 g vody odeberete z přichystaných 250 g 😉 Jde o celkově malý chleba.
      Iva

  • Jak bych měla tento malý chlebík péct ve formě v troubě? Děkuji za odpověď!

    • Na 180-190°C, 30-40 mniut, pak vyklopit a 10 minut dopéct – ať má nějakou kůrku kolem. Možná ani těch 40 minut nebude třeba – jen ať se dá vyklopit a dopéct bez formy.

  • Paní Ivo, nevydržela jsem, nakrojila hned po vychladnutí a vůbec nečekala, jak může být vynikající, díky!!!

    • Rozesmála jste mě 🙂 ….měl by chládnout a tuhnout delší dobu, protože jinak může být střída mazlavá.
      Jsem moc ráda, že Vám chutná 🙂

  • Mazlavá je jen trošičku. Musela jsem ochutnat abych věděla, jaký rozdíl bude po 24 hodinách 🙂

  • Paní Ivo, naposled se mi pod kůrkou udělala taková vzduchová kapsa, když se oddělila kůrka od střídy. Čím to je, kde jsem udělala chybu? Zdravím a děkuji!

    • Může to dělat kvásek, ale stane se to i když vložíte hodně studené těsto do velice vyhřáté trouby – přílišné teplo shora.

  • Studené snad nebylo, kynulo mi dvě hodiny v troubě v sáčku a rošt mám ve spodní části trouby, takže shora by takový žár být neměl pri 190°C. Tak asi ten kvásek. Co by s ním mohlo být? Nebo třeba tomu nestačilo těch 12 hodin kvašení? Mám zase obavu aby mi to nějak nepřekvasilo, nevím, jak to poznat, kdy je ten správný čas na zadělání těsta 🙁

  • Asi 2-3 měsíce, dokrmuji 1-2x týdně, jinak mám v lednici. Zatím jsem jen přidávala a pekla i s kvasnicema. Na tomto malém se chci naučit celokváskový.

  • Celokváskové z míchané mouky, třeba Váš Bramborákový, se mi celkem daří v pekárně, ale já miluju tento Žitný, co peču v troubě 🙂 Časem to vychytám 😉

  • Kvásek jsem tentokrát nechala 12 hodin zrát namísto deseti a pekla od studeného startu a chlebík se podařil, jak má! 🙂

  • Ahoj Ivi, jak velkou jsi měla tu krabičku na pečení – nevím, co bych měla použít, aby se mi vešla do remosky a aby mi z ní chleba zároveň „neutekl“. Poradíš?

    • Ahoj, byla to kulatá krabička na uchování potravin v lednici, nějakých 16-18 cm v průměru.

  • Tak jsem konečně našla odvahu a upekla ho z dvojité dávky v pekárně. Úplně v pohodě, jen mi při pečení, shora trochu popraskal 🙂

  • Dobrý den Ivo,
    nemám kvásek a tak se chci zeptat, zda by šel chléb udělat z droždí? Děkuji Martina

    • Dobrý den,
      celožitný chleba jsem bez kvásku péct nikdy nezkoušela. Je třeba, aby bylo těsto okyseleno (třeba právě kváskem), pokud chcete zkusit s droždím, aspoň zadělejte těsto něčím kyselkavým – podmáslím apod.
      Iva

Napsat komentář: lilly Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.