Plánovala jsem tento chleba udělat malý – právě proto, abych si ho mohla upéct v remosce.
Takže kdo bude chtít péct v troubě, suroviny pouze zdvojnásobí.

Suroviny:

20 g pravidelně občerstvovaného žitného kvásku
250 g (ml) vody
100 g žitné celozrnné mouky jemné
230 g žitné chlebové mouky
chlebové koření (nebo kmín)
50 g strouhaných vařených brambor
1-1,5 lžičky soli

 

 

Žitný kváskový chleba

-krajíc-

Postup:

smícháme kvásek a 100 g vody s celozrnnou žitnou moukou a zakryté necháme v teple 10-12 hodin kvasit.
Pak vmícháme zbytek surovin, chvíli necháme odpočinout a těsto urovnáme do vymaštěné formy (měla jsem kulatou nerez krabičku). Necháme 2-2,5 hod nakynout a upečeme v remosce – asi 40 minut. Pak z formy vyklopíme, vrátíme do remosky a ještě aspoň 10 minut dopékáme.
Krájíme po 24 hodinách od upečení.