Kynuté tyčky dělávám moc ráda. Dlouhé, tlusté, křupavé a – pokaždé jiné chuti. Tu přizpůsobím tomu, nač máme zrovna chuť nebo komu jsou tyčky určeny.
Tyto jsou napůl z celozrnné mouky a je to na nich vidět i poznat.

 

Žížalky

-jen si tak trochu křoupnout-

 

Suroviny:
120 g (ml) vody
velká špetka cukru
lžička soli
lžička papriky
lžíce sezamu
lžíce oleje
100 g pšeničné mouky celozrnné
100 g hladké mouky
8-9 g droždí

 

Žížalky

-celozrnka, peprika, sezam-

 

Postup:
těsto jsem dělala ručně, pro pekárnu je ho malé množství.

Ve vodě rozmícháme cukr, droždí a trochu z odvážené hladké mouky a počkáme, než kvásek vyyne. Pak přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto. Na vykynutí mu stačí 20 minut, pak ho rozválíme na plát (mírně podsypneme) a nakrájíme tyčky.zizalky.jpg

Každou před uložením na plech zkroutíme, na vykynutí jim stačí doba, než se předehřeje trouba. Pečeme zprvu prdce, pak dopékáme do křupava na nižší teplotu (200°C/10 min, 170°C/10-15min – každá trouba peče jinak).

 

I na chuti tyček hned poznáte, že jsou z celozrnné mouky.