Větší kváskový chléb, který vydrží výborný až do úplného spotřebování. Na řezu je hezky dírkatý a strakatý semínky, která při kousání chroupou jako oříšky.

Suroviny:

Rozkva:
30 g pravidelně krmeného kvásku
120 g vody
150 g žitné chlebové mouky
Vše spolu dobře promícháme a necháme v teple 10-12 hodin kvasit.
(Ano, rozkvas je poměrně hodně hustý. Pokud jde hůře rozmíchat. přidejte do něj 20-30 g vody, které pak nezapomeňte odečíst od recepturní vody, která později přijde do těsta.)

Dále do těsta:
360 g vody
1 lžíce oleje
3 rovné lžičky soli
1 lžíce kmínu
1 lžíce lněného semínka
1 lžíce slunečnice
1 lžíce dýňového semínka
100 g žitné celozrnné mouky jemné
400 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky

Zrníčková šumava (kvásková)
-nejvíc je vidět zelené dýňové semínko-

Postup:

K hotovému rozkvasu přidáme všechny zbývající suroviny a umícháme těsto. Posypneme lžící mouky, lehce zakryjeme a necháme vykynout (1,5-3 hodiny, podle okolní teploty).

Pak lehce propracujeme a uděláme bochník, který opět necháme vykynout v teple, v moukou dobře vysypané ošatce (1-2 hod.).

Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, dobře orosíme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (vsadíme do 250°C teplé trouby, po 10 minutách teplotu zmírníme na 220°C a chléb dopečeme, trvá to dalších 30-40 minut).


Časy kynutí nejsou dané, jsou otrientační – opravdu záleží třeba na teplotě okolí nebo síle vašeho kvásku.
Každá trouba peče jinak, je dobré si časy a teplotu přizpůsobit té své.

Zrníčková šumava (kvásková)
-dýňové, slunečnicové i lněné semínko-