Milujeme pagáčky všech chutí – škvarkové, sýrové, bramborové i zelné. Lehounké jako peříčko, nadýchané a výrazně ochucené…
Kamarádka mě naučila místo vykrajování koleček rozválené těsto nařezat na čtverečky. Je to rychlejší a nezbývají žádné odkrojky těsta.
Suroviny:
Těsto:
220-230 g vody
lžička cukru
45 g oleje
50 g zakysané smetany (14%)
400 g hladké mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
1,5-2 lžičky soli
10 g čerstvého droždí
Na provalování:
100-120 g másla
200 g vařených jemně strouhaných brambor
Na povrch před pečením:
vejce
sezam
hrubozrnná sůl
.
.
Postup:
z trochy vody, cukru, mouky a všeho droždí (vše z přichystaných, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout.
Přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, které zakryté v míse dáme asi na 30 minut do lednice.
.
.
Pak těsto rozválíme na obdélník, potřeme máslem, posypeme strouhanými brambory a přeložíme jako listové – na třetiny ze šířky a pak na třetiny po délce. Složené v míse zakryjeme a dáme zas na 30 minut do lednice.
Nakynuté těsto pak z lednice vytáhneme, na lehce pomoučeném stole rozválíme a poskládáme a naposledy dáme odpočinout a kynout do lednice. Je třeba válet opatrně, aby se těsto neprotrhlo.
Vykynuté těsto vytáhneme, rozválíme na tloušťku asi 1,5-2 cm a nakrájíme nožem na čtverečky (popř. vykrájíme formičkou pagáčky – podle zvyklostí).
Všechny pagáčky uložíme dokynout na plech, potřeme je vejcem, posypeme hrubou solí a pak upečeme ve vyhřáté troubě (200°C).
.
.
Dobrý den Ivo, chtěla jsem se zeptat jak asi dlouho je necháte péct v troubě a ještě by mě zajímalo zda by se místo másla mohlo použít sádlo. Děkuji Martina
Dobrý den,
určitě 15-18 minut pečení. Pokud dáte místo másla sádlo, budou také výborné, jen bude chybět vůně másla. Nic víc se podle mě nezmění,
Iva
Dobrý deň Iva, ďakujem pekne za recept, výborne sa s cestom robilo a výsledok stojí veru za to ;) Moje prvé vydarené pagáčiky :)
Zuzana
Dobrý den, to jsem velice ráda, že se tak zadařilo!!! :-)
Iva