Milujeme pagáčky všech chutí – škvarkové, sýrové, bramborové i zelné. Lehounké jako peříčko, nadýchané a výrazně ochucené…

Kamarádka mě naučila místo vykrajování koleček rozválené těsto nařezat na čtverečky. Je to rychlejší a nezbývají žádné odkrojky těsta.

Suroviny:

Těsto:
220-230 g vody
lžička cukru
45 g oleje
50 g zakysané smetany (14%)
400 g hladké mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
1,5-2 lžičky soli
10 g čerstvého droždí

Na provalování:
100-120 g másla
200 g vařených jemně strouhaných brambor

Na povrch před pečením:
vejce
sezam
hrubozrnná sůl

.

Bramborové pagáčky

.

Postup:

z trochy vody, cukru, mouky a všeho droždí (vše z přichystaných, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout.
Přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, které zakryté v míse dáme asi na 30 minut do lednice.

.

Bramborové pagáčky

.

Pak těsto rozválíme na obdélník, potřeme máslem, posypeme strouhanými brambory a přeložíme jako listové – na třetiny ze šířky a pak na třetiny po délce. Složené v míse zakryjeme a dáme zas na 30 minut do lednice.

Nakynuté těsto pak z lednice vytáhneme, na lehce pomoučeném stole rozválíme a poskládáme a naposledy dáme odpočinout a kynout do lednice. Je třeba válet opatrně, aby se těsto neprotrhlo.

Vykynuté těsto vytáhneme, rozválíme na tloušťku asi 1,5-2 cm a nakrájíme nožem na čtverečky (popř. vykrájíme formičkou pagáčky – podle zvyklostí).
Všechny pagáčky uložíme dokynout na plech, potřeme je vejcem, posypeme hrubou solí a pak upečeme ve vyhřáté troubě (200°C).

.

.