Recept na chleba chleboviče jsem zkoušela ze zvědavosti – jestli vykyne, jak bude po tak dlouhé době kvašení droždí chutnat a podobně. Výsledek mě velice příjemně překvapil, od té doby jsem ho pekla už opravdu mockrát a zkoušela péct i v troubě. Také se povedl.
Suroviny:
- 250 + 100 ml vody
- 6-7 g droždí
- 2-2,5 rovné lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- 150 g žitné chlebové mouky
- 100 g pšeničné celozrnné mouky jemné
- 350 g hladké mouky
Postup:
Do pekárny dáme 250 ml vody, žitnou mouku a droždí a necháme asi 10 min promíchat bez předehřevu (program Koláč, Nudlové těsto aj.) a necháme stát v zavřené pekárně. (Formu, pokud chceme, můžeme překrýt třeba fólií.)
Po 20-24h přidáme ostatní suroviny, zapneme Základní program a necháme pekárnu vypracovat těsto a upéct chleba.
I když mezi surovinami chybí cukr, chléb nádherně vykyne a je výborný, plný ok a pružný.
Místo kmínu můžeme použít chlebové koření nebo kmín vynechat. I když – pro mě chleba bez kmínu už není chlebem.
Pokud chcete, můžete si chleba upéct v troubě. Při zadělávání těsta přidám o 1-2 lžíce více hladké mouky, nechám vykynout, pak propracuji, udělám šišku, kterou oválenou v mouce dám nakynout do ošatky.
Pak opatrně vyklopím na plech a dám péct do vyhřáté trouby (200°C/10 min, pak 180°C/45-50min).
Používám ošatku na 1 kg těsta.
Ivo, dnes jsem dala umíchat žitnou mouku s vodou a droždím a zítra budu pokračovat. Doufám, že se povede a že ho budu moct zařadit do „sbírky“. Chci přidat ještě 2 lžíce pšeničných klíčků a nějaká semínka. Mám přidat i trošku vody?
Asi bych přidala, podle toho, jaké množství seminek a klíčků přidáte – snad bude stačit o 1-3 lžíce vody (10-20 ml) víc.
Ivo, z pekárny vypadla krásná cihlička!!! Jenom barva je ve srovnání s Vaší fotkou trošku tmavší (i když to může být klamné) a řekla bych, že je i trošku hutnější. Ale je výborný, takže po premiéře určitě bude i repríza.