Pečivo vonící cibulí mám moc ráda a něco, jako jsou tyhle koláčky, jsem se chystala udělat už dlouho.
Nejlepší byly ještě vlahé, ale ani ty studené neměly chybu – měkký koláček, na něm kopice voňavé, smažené cibule, s korunkou bílého sezamu….
Suroviny:
na omládek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
9-12 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky
– všechno dobře umícháme a zakryté necháme hodinu kynout.
dále:
200 g vody
170 g hladké mouky
230 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky soli
70 g oleje
náplň:
cibule
olej na smažení cibule
sezam
sůl
mletý pepř
Postup:
k vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout – během kynutí můžeme několikrát promísit.
Oloupanou cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmažíme na oleji, podle chuti osolíme a opepříme. Množství cibule je na každém z vás, pokud zbyde, uložíte do lednice a upotřebíte ji určitě později třeba jako voňavé posypání bramborové kaše.
Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na dílky (8-12) a z každého uděláme bulku. Po krátkém odpočinku do bulek uděláme hluboké širší důlky, uložíme je na plech k nakynutí.
Vykynuté koláčky potřeme vodou (můžete ale klidně i trochou rozšlehaného vejce, budou mít hezčí barvu), naplníme kopicí cibule, posypeme sezamem a dáme péct do vyhřáté trouby (200°C/asi 20-25 minut).
Cibulove kolacky nemaji chybu, jenom se do nich zakousnout. Bohuzel, pokud bych je chtela upect, tak nevim co je to „sladenka“. Je to cukr? Muze nekdo poradit? Dekuji predem……….
Sladěnka je sladový výtažek, díky kterému mají kvasinky v těstě lepší „start“ (nebo rozjezd :-) ) a těsto pak lépe a více kyne.
https://www.pekarnomanie.cz/sladove-vytazky-sladenka-sladovit/
Cibule má krásnou barvu, je tak usmažená, nebo v ní ještě něco je?
Děkuji.
Cibule je opravdu hodně usmažená (a pak ještě s koláčky pečená), ale můžete ji zkusit, nakrájenou, lehounce poprášit hladkou moukou. Smažím pak na nepřilnavé pánvi.
Cibulové koláčky jsou výborné dělala jsem poprvé a snědli jsme je ještě vlažné. Všechny recepty od Vás vynikající. Peču vše v troubě zadělávám ručně a i tak skvělé. Děkuji za skvělé stránky.