Domácí pekárna ochotně a do hladka uhněte také husté těsto na domácí nudle a jiné těstoviny. V podstatě je jedno, z jaké mouky je připravíte. Hladká dá těstoviny po uvaření hladší a hutnější, z hrubé budou uvařené těstoviny měkké a kypřejší – záleží na tom, co vaše rodina preferuje. U nás děláme těstoviny většinou z mouky polohrubé.
Recept najdete i v mé knize Kouzlo domácí pekárny, nakl. CPress
Suroviny na domácí nudle
- 3 vejce
- cca 1 lžíce vody navíc (podle velikosti vajec)
- 300 g polohrubé mouky
Postup
Do formy pekárny dáme vajíčka a kapku vody, nasypeme přibližně polovinu mouky a pustíme prohram Nudlové těsto. Jakmile budou vejce s moukou rozmíchaná, pomalu přisypeme ostatní mouku a necháme dobře uhníst nudlové těsto.
Pokud vaše pekárna tento program Nudle nemá, navolíte program na hnětení a upečení těsta s práškem do pečiva, který hned po zapnutí mísí. Poté, co pekárna uhněte hladké nudlové těsto, program přerušíte a pekárnu vypnete.
Na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 4-6 části a postupně každou z nich rozválíme do tenounka. Pokud se bude těsto přichytávat, podsypejte ho moukou. Všechny pláty necháme na čisté utěrce asi 20-30 minut proschnout (během té doby je obrátíme, aby oschly i z druhé strany), a pak je nakrájíme a uvaříme.
Prosím mám pekárnu ETA Mini mohu použít program Těsto? A mám množství zmenšit na polovinu. Knížka Kouzlo domácí pekárny je nejohmatanější kuchařka jakou mám :-) A kdybyste viděla jak je popsaná poznámkama :-) Mějte krásné dny Marie z Hradce
Dobrý den, není program Těsto určený pro těsta kynutá? Spíš bych zkusila nějaký Dort nebo Koláč – pro těsta s práškem na kynutí. Poznáte ho i tak, že je poměrně krátký, hněte okamžitě po zapnutí pekárny. Necháte těsto jen uhníst a pak ji vypnete.
Zkuste poloviční těsto nebo těsto ze 2/3 surovin.
Iva