Domácí vanilkový cukr používám velice ráda. Jeho výroba je snadná, máme ho vždy po ruce a jeho úžasná vůně, ta mě vždy vrací do dětství…
Potřebujeme pouze dvě suroviny a k nim pevnou, dobře uzavíratelnou sklenici. Možná nejlepší je nějaká se zabroušeným hrdlem. Tu svoji jsem objevila v odložených věcech po babičce, ale podobné sklenice se zabroušeným hrdlem jsou stále v prodeji.

Suroviny

  • vanilkový lusk
  • cukr krupice
vanilkový cukr

Vanilkový cukr – postup výroby

  • Celý lusk vložíme do těsně uzavíratelné sklenice (výborné jsou ty se zabroušeným hrdlem a zátkou – viz foto), zasypeme cukrem, zavřeme a necháme navonět. Tento způsob je vhodný, pokud na domácí vanilkový cukr nespěcháme, trvá to totiž 2-3 týdny, než je cukr aromatizovaný.
  • Rychlejším způsobem výroby vanilkového cukru je lusk špičatým nožem podélně rozříznout a teprve potom vsunout do cukru. (Popř. semínka rozříznutého lusku vyškrábnout a použít do moučníku, krému apod., a do cukru vložit pro jeho ovonění pouze prázdný, rozříznutý lusk.)
  • Nejrychlejší způsob výroby vanilkového cukru je vyškrábnout z rozříznutého lusku semínka, prázdný lusk nakrájet na menší kousky a spolu se semínky promíchat s cukrem. Vše uložíme do láhve, dobře zavřeme a necháme aromatizovat. Před použitím tento cukr prosejeme přes síto a kousky vanilky ze síta opět vrátíme do sklenice s cukrem.