Rohlíky filipky jsou opravdu tmavé, hodně celozrnné, a přesto lehké. Výborné i na druhý den.
(Pokud by někoho náhodou zajímal název, jsou pojmenované po mé milé kamarádce. Stejné jméno má ale  i jedna hora u nás.)

 

 

Suroviny:

na omládek
130 g vlažné vody
lžička sladěnky
17 g droždí
170 g hladké mouky

Dále:
230 g vody
3 lžíce oleje
2-2,5 lžičky soli
140 g žitné celozrnné mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
80-90 g hladké mouky

 

Filipky
-už zvenčí je vidět, že jsou hodně celozrnné-

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.

Přidáme zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypneme moukou jen tak, aby se těsto nelepilo.

Rozdělíme na 8-10 dílků, z každého vytvarujeme bulku a necháme asi 5 minut odpočinout. Pak vyválíme (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujeme do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíme na delší a tenčí. Uložíme je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme dobře vykynout. Pak potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/20-25min).

 

Filipky
-celozrnné a přesto lehounké-

 

 

10 Comments

  • Posted 1.2.2015 17:41 od Ester 0Likes

    Super recept. Toto je 4 recept na celozrnné pečivo a až tento mi vyhovuje. Krásně těsto kyne, je lehké a není to kámen do žaludku.

  • Posted 9.9.2015 17:26 od Jitkas 0Likes

    Uzasny recept, opravdu vyborne rohliky, chutove nemaji chybu. Ted budu mit na nejaky cas „filipko – manii“…….

  • Posted 6.1.2018 16:20 od Magda 0Likes

    Perfektni! Asi budou nasim favoritem! Lehoucke a zdrave, diky! 😊

  • Posted 19.3.2018 18:21 od Martina 0Likes

    Výborné. Naozaj ľahučké a veľmi chutné.
    Aj dcérke chutili a to ona je zarytý anti-celozrňák 😁. Tentokrát ich idem skúsiť s kvaskom

  • Posted 27.11.2018 15:29 od Dominika 0Likes

    Zdravím, lze rohlíky péct i na horkovzduch? Popřípadě na kolik stupňů a jak dlouho? Děkuji za odpověď.

    • Posted 27.11.2018 16:46 od Iva 0Likes

      Dobrý den, kdysi jsem je na horkovzduch pekla, ale nepamatuji, jestli to bylo lepší nebo horší, než pečení klasicky (spodní – horní ohřev). Doporučila bych to vyzkoušet (na 200 °C) a uvidíte, jak se vám to bude líbit 😉

  • Posted 11.2.2020 8:26 od Vendy 0Likes

    Jde to i bez té pekárny? Tu doma nemám a tady máte spoustu receptů na pekárnu, které by se mi zrovna líbily 🙂

    • Posted 11.2.2020 11:45 od Iva 0Likes

      🙂 samozřejmě! Dříve jsem používala pekárnu i na zadělávání všech těst – klidně je zadělejte ručně 🙂 (Víte, jak na to?)

  • Posted 1.2.2021 10:22 od Marie 0Likes

    Používám hnětací háky od tyčáku a super.Místo hladké celozrnné mouky používám polohrubou celozrnnou a lepší rohlíky jem nejedla.Peču 15min. při 240°C

Přidejte komentář