Sv. Jiří je zvěčněn v „legendě o sv. Jiří a draku“. Je patronem mnoha zemí, měst, profesí, organizací a nemocných lidí. Na jeho svátek 24.4. se někde před kostelem prodávalo pečivo ve tvaru hadů.

 

Můžete ho upéct vlastně z jakéhokoliv dobře tvárného těsta – potřeba jsou pouze formičky na klasické trubičky (kremrole). Hadi z fotografií jsou upečení ze sladkého těsta, zadělaného džusem.

 

Hadi sv.Jiří
Hadi sv.Jiří

 

Suroviny:
200 ml jablečného džusu
90 g změklé Hery
1 vejce
60 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžíce citronové šťávy
500 – 510 g hladké mouky
16-20 g čerstvého droždí

 

Hadi sv.Jiří
-pocukrovaní před podáváním-

Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Těsto.
Po vykynutí těsto propracujeme a rozdělíme na 16 dílků (56 – 60 g každý). Z těch vytvoříme postupně válečky, namotáme je na namaštěné trubičky na kremrole a necháme kynout.

 

Hadi sv.Jiří
-nepřepéct, byli by vysušení-

Pak pomašlujeme rozmíchaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě. Hotové pocukrujeme.

2 Comments

  • Posted 15.11.2019 16:02 od Eva 0Likes

    Na kolik stupnu? 🙁 Jak dlouho kynout? 🙁

    • Posted 15.11.2019 17:39 od Iva 0Likes

      Na 180°C, kynout podle okolní teploty – cca 30-40 min.

Přidejte komentář