Mezi oblíbené písničky našeho vnuka se zařadila i notoricky známá: „Jedna dvě, Honza jde, nese pytel mouky. Máma se raduje, že bude péct vdolky…“

No a protože je ve věku, kdy ho zajímá všechno, chtěla jsem mu vdolky ukázat na vlastní očka i jazýček. S chystáním těsta mi pak sám ochotně pomohl – obdivuje práci robota a hlavně jeho vrčení…

Těsto je lehce násobitelné (pro vypracování většího množství), dobře kyne, nelepí a vdolky jsou jako dech…

SUROVINY:

50 g vody
10 g cukru
10 g měkkého sádla
1-2 lžičky rumu
špetka soli
strouhaná citrónová kůra
100 g hladké mouky
3-5 g čerstvého droždí

– asi nikdo nebude dělat tak malé množství těsta, ze kterého pak jsou tři vdolky. My jsme si doma vyrobili trojnásobné množství,

ze 150 g vody, 30 g cukru, 30 g sádla, lžíce rumu, špetky soli, 300 g mouky a asi 12 g čerstvého droždí.

POSTUP:

Těsto vymísil robot, po nakynutí jsem ho jen propracovala, rozdělila na 9 dílů a každého udělala „bulku“. Všechny jsem je nechala asi 10 minut na lince odpočinout a zatím umíchala tvarohovou náplň:

250 g tvarohu
2-3 lžíce mléka
2-3 lžíce cukru (nebo sáček vanilkového cukru)
Ti, kdo rádi tvaroh pevnější, můžou přidat lžíci pudinku Creme Olé.

Honzovy vdolky
Honzovy vdolky

Odpočívající kousky těsta zatím malinko nakynuly – rukou je roztáhneme na nižší ovál a pomaleji v horkém tuku z obou stran smažíme.

Hotové vdolky silně potřeme tvarohem, ozdobíme dobrou marmeládou a ovocem (někdo má rád nahoru i šlehačku) a ještě teplé podáváme.

3 Comments

  • Posted 24.1.2017 11:10 od Alena2 0Likes

    Dobrý den, o víkendu jsem pekla vdolky podle Vašeho receptu, moc chutné a dobré. Ale při smažení se mi vdolky z první strany nafoukly – udělala se bublina. Poraďte mi prosím, kde jsem udělala chybu?
    Děkuji Alena S.

    • Posted 24.1.2017 11:30 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Aleno,
      těsto jste dělala přesně podle receptu, nic nepřidala? A než jste tvarovala vdolky, těsto jste dobře propracovala? Nemohly před smažením, při kynutí vdolky oschnout?

      • Posted 24.1.2017 12:04 od Alena2 0Likes

        Těsto jsem dělala přesně podle receptu v domácí pekárně, po vykynutí jsem je roztáhla do nižších placek, nechala ještě cca 10 minut kynout a pak smažila, určitě neoschly. Nafoukly se okamžitě po vložení do oleje. Dívala jsem se různě na web, nikde jsem odpověď nenašla. Kdyby Vás něco napadlo, budu vděčná za radu.

Přidejte komentář