Jednoduchý chléb je opravdu vhodný pro začátečníky, kteří si chtějí vyzkoušet práci se svým novým pomocníkem – domácí pekárnou. Hotový chleba je bílý, s tenkou kůrkou a světlounkou střídou, která připomíná veku. Je to ten nejjednodušší chléb do domácí pekárny – vždy se povede a suroviny na něj má doma každý. Stačí si je připravit k ruce, vzít na pomoc váhu a…můžete začít!

Po záměně hladké mouky za mouky chlebové upečete chléb také velmi jednoduchý, ale tmavší a pro většinu lidí i chutnější, to pro jeho „chlebovou“ chuť. Mizí „vekovitost“, nahrazuje ji chuť čistě chlebová. Rozdíl ve vzhledu mezi těmito dvěma chleby je dobře vidět na fotografii níže.

Jednoduchý chléb – suroviny

  • 320 g vody
  • 1 lžíce octa
  • 1 rovná lžička cukru
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 1 lžíce oleje
  • 2-3 lžičky drceného kmínu
  • 500 g hladké mouky (popř. 400 hladké mouky, 100 polohrubé mouky)
  • 10 g čerstvého (nebo 1 rovná lžička sušeného) droždí

Postup pro začátečníky

Navážené suroviny vložíme do formy pekárny, vždy nejprve tekuté, až potom suché. Sůl můžeme vsypat hned do vody, na ni nasypeme mouky. Na mouky dáme cukr a vhodíme odvážené droždí. Není třeba ho nijak drobit, pekárna si s ním při hnětení poradí. Droždí by do té doby, než pekárna začne hníst, nemělo přijít do styku s vlhkostí, aby se předčasně neaktivovalo, proto ho dáváme na suché místo na mouku.

Na pekárně navolíme ten nejzákladnější program – mívá název Klasik nebo Základní, vybereme velikost chleba – to zjistíme součtem gramáží všech surovin. U tohoto receptu je to cca 870 g, takže velikost chleba zvolíme 1 000 g a pak pekárnu zapneme a necháme ji dělat její práci.

Hotový chleba opatrně vyklepneme na stůl, vytáhneme z něj háky a chleba necháme vychladnout na mřížce. Teprve zcela vychladlý ho uložíme tak, jak jsme zvyklí.


Hnětené těsto by neměla být tuhá koule, namotaná kolem jednoho háku. Pokud se tak děje (sušší mouka může být více savá), přilejte postupně během hnětení 1-2 lžíce vody navíc.

Chléb upekla domácí pekárna Eta Duplica Vital z ETA.cz